Oceni objavo

Zlata dijaka poudarjata pomen gostoljubja v turizmu

Dijaka Srednje gostinske in turistične šole Radovljica, Patricija Oblak in Aljoša Aleksej Niccolini, sta nesojena vzgojiteljica in strojevodja, ki sta svoj poklic našla na področju gostinstva in turizma. Da jima je delo pisano na kožo, v veselje in izziv dokazujejo tudi številne prejete nagradne in priznanja.


Od kuharskih šovov do prestižnih tekmovanj

Nadobudna kuharska upa sta kuhalnice vihtela že v kuharskih šovih – Oblakova v oddaji Glej, kdo kuha, Niccolini pa v oddaji Večerja za pet, v času šolanja pa svoje znanje preizkušata tudi na mednarodnih tekmovanjih. Tako se je prekrižala tudi njuna pot, saj je za tekmovanje v kategoriji Chef's Table nujno sodelovanje kuhinje in strežbe.

Na dogodku Dubrovnik Royal Gourmet 2024 sta prepričljivo zmagala in domov odnesla zlato priznanje v kategoriji Chef's Table, Niccolini je za glavno jed s piščancem prejel srebrno priznanje. Na XIX. Mednarodnem kulinaričnem festivalu gastronomije in turizma Biser mora, kjer je sodelovalo 600 tekmovalcev iz več kot 30 držav, sta domov odnesla zlati medalji in pokal za absolutna zmagovalca v kategoriji Chef's Table za kuhanje in serviranje 4-hodnega menija, Niccolini je prejel tudi zlato medaljo za pripravo glavne ribje jedi in srebrno za pripravo rižote. Oblakova je uspehe požela na področju strežbe, kjer so jo prepoznali kot najboljšo natakarico, za pripravo tatarskega biftka in serviranja rdečega vina je prejela srebrno medaljo, v prepoznavanju 10 alkoholnih pijač po vonju v zlaganju prtičkov pa zlato.

Ločanka in Blejec z dolgoročno vizijo o samostojni poslovni poti

Dijaka pravita, da sta našla svoj sanjski poklic, ki jima dopušča dovolj svobode za ustvarjanje, izražanje in preizkušanje novih okusov in kombinacij. Pri delu v kolektivu najbolj cenita dobro vzdušje in pozitivno naravnanost, sledenje je imelo največji vpliv na odločitev pri izbiri gostinskega obrata, kjer nabirata prve izkušnje na svoji karierni poti.

Niccolini, ki izkušnje nabira v Hiši Linhart, za svojo dolgoročno vizijo omeni odprtje blejske pekarne ali slaščičarne, kjer bi osrednje mesto zasedali sladoledi. Na področju gostoljubja si želi ostati tudi Oblakova, ki prakso v kuhinji in strežbi nabira v Gostilni Mihovec z željo, da bi jo izkušnje in znanje pripeljale do vodenja lastnega nastanitvenega obrata v Vincarjah, od koder izhaja.

Izzive vidita v trajnostnem delovanju in potrošniku  

Dijaka, ki bosta svoje znanje v naslednjih letih nadgrajevala na Višji strokovni šoli BIC Ljubljana, sta zagovornika uporabe sezonskih in lokalnih živil po principu z njive na mizo in sodelovanja z domačimi pridelovalci, saj je takšna hrana zdrava, okusna in ne ustvarja nepotrebnih odpadkov. Trajnostni pristop v gostinstvu vidita kot izziv, ki ga želita nasloviti z lokalnim povezovanjem in ustvarjanjem svežih in pristnih zgodb, ki pritegnejo goste.

Vrhunsko izkušnjo zagotavlja dobra komunikacija in točnost

Na vprašanje, kako lahko gostinski obrati gostom zagotovijo kar najboljšo izkušnjo, odgovarjata, da je izjemnega pomena točen prihod gostov ob uri rezervacije, saj sta kuhinja in strežba uigran tim, ki gostu želi zagotoviti kar najboljšo izkušnjo – s pripravo in strežbo sveže pripravljenih jedi. Da bi se gostje dobro počutili, je prav tako nujno javiti prehranske restrikcije vnaprej – in ne šele ob prihodu na obed.  

Oba dodajata, da je gostinstvo in turizem panoga gostoljubja, kjer mora biti vsak gost deležen toplega sprejema, spoštljive komunikacije in vrhunskega servisa ves čas svojega obiska – zadovoljni gostje so namreč še vedno najboljši promotorji turizma.


Recept za »srebrni« tatarski biftek Patricije Oblak

Sestavine za 2 osebi:

·         1 rumenjak
·         1 žlička gorčice
·         Repično olje
·         Sol
·         Poper
·         Dimljena paprika v prahu
·         1 žlička sesekljane šalotke
·         1 žlička sesekljanih kaper
·         1 žlička sesekljanih kislih kumaric
·         1 žlička sesekljanih sardelnih filejev
·         1 žlička domače paradižnikove paste (sušeni paradižniki, šalotka, koriander v prahu)
·         0,5 žličke sesekljanih pekočih feferonov
·         120 g sesekljanega govejega fileja
·         15 ml konjaka Martell VS
·         Domač brioš kruh
·         Maslo

Postopek:

V posodi najprej pripravimo majonezo, zmešamo rumenjak in gorčico ter ob stalnem žvrkljanju vlivamo olje. Ko dobimo željeno strukturo dodamo suhe začimbe ter dobro premešamo.

Dodamo, po žličko, šalotke, kapre, kisle kumarice, sardelne fileje, paradižnikovo pasto ter feferone. Ponovno dodobra zmešamo in primešamo goveji file. Poskusimo in po potrebi dodatno začinimo.

Zmes oblikujemo v kupček, ki ga flambiramo s predhodno ogretim konjakom.

Serviramo z maslom in popečenim briošem.

Recept za »srebrno« rižoto s koromačem in čemažem kuharja Aljoše Alekseja Niccolinija

Sestavine za 2 osebi:

·         100 g riža Acquerello staranega 7 let
·         20 g šalotke
·         45 g koromača
·         15 g zmletega čemaža
·         10 ml oljčnega olja
·         600 ml postrvjega fonda
·         100 ml belega vina
·         50 g masla
·         5 g parmezana
·         Piranska sol

Postopek:

Segrejemo fond, na kockice narežemo šalotko in koromač in ju na majhnem do srednjem ognju pražimo na olju z malo masla. Ko so kocke lepo prozorne, povišamo temperaturo, dodamo riž in ga vsaj minuto pražimo z zelenjavo. Zalijemo z belim vinom in počakamo, da nastane lepa kremna tekstura riža (ki pa mora še zmeraj imeti tekočino), dodamo prvo zajemalko fonda. Nato dodamo še dve žlički zmletega čemaža. Fond dodajamo večkrat po majhnih zajemalkah. Ko je riž kuhan, a še zmeraj rahlo ''na zob'' ga odstavimo, počakamo minuto in dodamo preostali čemaž, maslo ter parmezan in začinimo po okusu. Počakamo še dodatno minuto in nato serviramo.

Oglejte si tudi