Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Objekti Rupnikove linije na Homu

Letos mineva 80 let od napada sil osi na Kraljevino Jugoslavijo in s tem začetka druge svetovne vojne v naših krajih. Znano je, da se je na ta spopad Kraljevina Jugoslavija pripravljala z izgradnjo obrambne linije, znane kot Rupnikova linija. Manj znano pa je, da so utrjene objekte zgradili tudi na območju današnje občine Bled. Objekti, poleg Kupljenka in Bohinjske Bele, stojijo tudi na Homu.


27.3.21 smo tako z ekipo pod vodstvom zgodovinarja Aleša Žlebnika opravili ogled na terenu in našli ter evidentirali sedem betonskih bunkerjev, ob prvega nad železniškem mostom v Vintgarju, do zadnjega na skrajnem vzhodnem robu Homa, nad sotočjem Radovne in Save Dolinke. Med objekti gre za puškomitralješka gnezda in odprto mitralješko gnezdo.


Obrambna linija je potekala nad desnim bregom Radovne, se nadaljevala prek Save in Most do Karavank in je branila pred prodorom sovražnika po dolini Save Dolinke. Po načrtih bi zadrževala napadalce, dokler ne bi z mobilizacijo popolnili enot, ki bi nato na območju Radovljice in Begunj nadaljevale odpor v mnogo bolje utrjenih položajih.

 

Zaradi terena in slabih temeljev so objekti danes v slabem stanju, se pa, čeprav so bili izdelani brez uporabe armaturnega železa. še danes vidi kakovost betona.

Po pripovedovanju domačinov, ki so se še spominjali tistih časov, je bila del te obrambe tudi nedokončana pot nad Vintgarjem na desnem bregu Radovne.

Primož Koren

Oglejte si tudi