Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Koronavirus: Nagovor župana Janeza Fajfarja

Spoštovani občani in občanke!

 

Letos se velikonočni prazniki prekrivajo z vsakoletnim praznovanjem Občine Bled. 10. aprila 1004 je bodoči cesar Henrik II. Bled z ozemljem med obema Savama poklonil škofu Albuinu iz Briksna na Južnem Tirolskem. S kratko prekinitvijo so nam briksenski škofje, ki so bili hkrati knezi, dokaj pravično vladali skoraj osem stoletij in pol! Tisoč šestnajst let stara darovnica je najstarejša znana listina z omembo Bleda.

 

Tokratno praznovanje bo seveda drugačno kot je bilo prejšnja leta. Slovesnost s podelitvijo priznanj bomo pripravili takoj, ko bo to možno, ampak to je sedaj drugotnega pomena.

Daleč najbolj pomembno je naše zdravje, je naša medsebojna povezanost, ki se kaže v pripravljenosti pomagati sočloveku, je naša solidarnost, je naš občutek za skupnost. Iskreno se zahvaljujem vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki so se oglasili na poziv civilne zaščite in so pripravljeni pomagati. Hvala vsem službam, ki v teh dneh opravljajo veliko in pomembno delo za vse nas, hvala tistim, katerih delo ni vidno na prvi pogled, pa ga bo lokalna skupnost slej ali prej občutila. Hvala vsem, ki morda skrbite za svoje sosede, ki pokličete koga, ki je v teh dneh osamljen doma, ki razmišljate o tem, kako bomo naše življenje oblikovali in zastavili po, vsaj upam da, skorajšnjem koncu epidemije.

 

Stvari se bodo spremenile, to je gotovo. V katero smer bodo šle, ni čisto in samo odvisno od nas samih, prav gotovo pa lahko vplivamo na to. V prav takem položaju je tudi občina, ki se bo morala odločiti, katere investicije bo speljala in kaj bo morda prestavila v prihodnost. Letošnji proračun bi moral biti težak 16 milijonov evrov in bi bil najvišji proračun v zgodovini občine, na voljo bi imeli kar dva tisoč evrov na občana. Koliko denarja se bo na koncu zares steklo v občinsko blagajno, ne vemo. Vemo pa, da ga bomo poskušali porabiti za projekte, ki bodo namenjeni dvigu kakovosti življenja v naši lokalni skupnosti.

 

Spoštovani! Živimo v negotovih časih s še nejasno prihodnostjo, vendar nismo edina generacija, ki se je soočila s tako izredno situacijo. Naši starši oziroma stari starši so živeli v času druge svetovne vojne, ko so štiri dolga leta dan in noč trepetali za golo življenje, Bled je bil tako prazen kot je danes tudi v času osamosvojitvene vojne in še kakšno leto potem, pa smo tudi to preživeli. Prepričan sem, da bomo na koncu premagali tudi epidemijo. Ves svet po njej bo drugačen in tudi naš ljubi Bled ne bo več tak kot je bil. Občankam in občanom, ki so ali še bodo zaradi epidemije ob službo ali bog ne daj celo izgubili koga svojih bližnjih, težko rečem, naj poiščejo priložnost v današnji situaciji, ampak vendarle – nismo sami. Naj nas v teh dneh duh skupnosti ponovno poveže. 

 

Kljub vsemu vam želim prijetno praznovanje občinskega praznika in kar se da veselo veliko noč, ki je hkrati tudi praznik prebujene pomladi. Vigred, kot se ji po starem reče v pesniškem jeziku, je komaj kje lepša kot pri nas. Nihče nam je ne more vzeti, le deliti je letos ne moremo z drugimi. Turizem se bo počasi vrnil in naše goste bo zanimalo, kako je bilo v teh težkih časih na Bledu. Ne razočarajmo jih, še manj pa nas same! 

 

Vaš župan, Janez Fajfar  

Oglejte si tudi