Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
4°C
JUTRI
24°C
3°C
Oceni objavo

Na regijskem srečanju s predsednikom države o delu Rdečega križa

V Kranju je nedavno potekalo regijsko srečanje predstavnikov Rdečega križa Slovenije in predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja. Obiskali so tudi bolnišnico Golnik.

V gorenjski regiji deluje pet RKS – Območnih združenj Rdečega križa, na Jesenicah, v Radovljici, Tržiču, Kranju in Škofji Loki. Prostovoljno se v Območnih združenjih Rdečega križa udejstvuje približno 1000 prostovoljcev in 40 bolničarjev, članov osmih ekip prve pomoči Rdečega križa, ki so prav tako prostovoljci.

Območna združenja RK gorenjske regije smo se v skladu s temeljnimi načeli mednarodnega gibanja RK RP, ob razglašeni epidemiji odzvala na vseh ravneh delovanja. RK sestavlja močna mreža prostovoljcev in zaposlenih, ki jih druži humanitarnost in želja po pomoči sočloveku.

Prostovoljci se v organizaciji udejstvujejo na področju sociale, vključujejo se v ekipe prve pomoči, pomagajo pri organizaciji terenskih krvodajalskih akcij, nudenju psihosocialne pomoči sokrajanom in učne pomoči učencem.

Delo na Območnih združenjih gorenjske regije se je v času od prvega vala preko poletja ter v drugem valu usmerilo predvsem v pomoč najranljivejšim skupinam ter v zagotavljanje osnovnih življenjskih potrebščin prebivalstvu. Za osebe v karanteni ali samoizolaciji opravljamo nakupe v trgovinah in lekarnah. Socialno ogroženim družinam in posameznikom pomagamo pri plačilu položnic, delimo hrano in higienske pripomočke. Ob izraženi potrebi po učni pomoči smo se povezali z osnovnimi šolami in osnovnošolcem pomagamo pri učenju. V prejemanje naše pomoči skušamo vključiti vse, ki jih je koronska kriza kakorkoli prizadela.

Ne glede na to, da smo delo usmerili predvsem v lajšanje posledic koronske krize, smo na pomoč priskočili tudi na drugih področjih, npr. pri odpravljanju posledic požarov, ki so prizadeli občane naše regije, s finančno pomočjo pa smo podprli tudi delovanje hrvaškega RK pri pomoči ljudem, ki jih je prizadel potres.

Poleg tega smo tudi lani poleti otrokom iz socialno ogroženih družin omogočili letovanje v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli Rtič ter jim ob novem šolskem letu pomagali z nakupom šolskih potrebščin.

Posebno mesto v RK gre seveda prostovoljcem, članom ekip prve pomoči Rdečega križa, ki so v prvem valu epidemije na podlagi poziva poveljnika CZ RS začeli z merjenjem telesne temperature osebam ob vstopu v Slovenijo na mejnem prehodu Rateče in kasneje na mejnem prehodu Karavanke. Člani ekip so pomagali tudi na vstopnih točkah v zdravstvenih
domovih. V drugem valu epidemije naši prostovoljci skladno s svojimi kompetencami pomagajo zdravstvenemu osebju Univerzitetne klinike Golnik pri oskrbi COVID bolnikov v rdeči coni na negovalnih in intenzivnem oddelku klinike. Od oktobra so na kliniki Golnik opravili že več kot 1500 prostovoljnih ur.

V zdravljenju je kri nenadomestljiva tudi med pandemijo, zato jo je bilo potrebno ves čas zagotavljati. Zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih v transfuzijskih centrih in transfuzijskih oddelkih ter na terenskih krvodajalskih akcijah in zaradi preprečevanja možnih prenosov bolezni, krvodajalske akcije organiziramo na prilagojen način. Skupaj s transfuzijskimi službami smo nekaj časa vabili samo krvodajalce s krvno skupino, ki je bila potrebna, zdaj pa se na darovanje krvi naročajo krvodajalci z vsemi krvnimi skupinami.

Pri odzivu na epidemijo sodelujemo z regijskim štabom CZ gorenjske regije, občinskimi štabi CZ, občinami, centri za socialno delo, osnovnimi šolami, domovi za starejše občane, zdravstvenimi domovi, policijo in zavodom za transfuzijsko medicino, posebno pomemben pa je seveda odnos z vsakim posameznikom, ki je kakorkoli vpleten v dogajanje, ki smo mu priča.

Anica Svetina, predsednica RKS – Območnega združenja Radovljica

Oglejte si tudi