Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
26°C
17°C
JUTRI
29°C
16°C

Kaj čaka blejske hotele?

Tudi blejski hotelirji so se znašli v položaju, kot ga nihče od njih ne pomni. »Na Bledu tuji gostje ustvarijo letno okoli 95 odstotkov vseh nočitev,  reševanje sezone z domačimi gosti torej nikakor ni realna opcija«, je na nedavni novinarski konferenci blejskega turističnega gospodarstva povedal vodja krizne skupine Hotelirji Matija Blažič, ki deluje pod okriljem Turizma Bled. »Na državo smo že naslovili pismo z našimi pričakovanji in predlogi, čakamo na tretji paket ukrepov, v katerem naj bi bil zajet turizem«. 

 

Blejski hotelirji zaposlujejo okoli 500 domačinov, za katere ne želijo, da bi izgubili delo. Osrednje pričakovanje hotelirjev je, da država ukrepe iz dosedanjih korona zakonov za turizem podaljša do maja prihodnje leto. Hoteli se bodo odpirali postopno, odvisno od povpraševanja in odvisno od velikosti hotelskih hiš. 

Hiše so zaprte in brez prihodkov dva meseca, brez ukrepov vlade, ki sofinancira čakanje na delo, bi že morali odpuščati, nekatere hotelske hiše bi že bile v resnih težavah.   

 

Kako se bodo torej hoteli odpirali?

Junija, ko bo to dovoljeno, bo vsak izmed lastnikov presodil, kaj se splača in kaj ne, vsekakor pa bodo vsi odpirali postopno, predvsem pa samo del kapacitet. Tisti, ki imajo več hotelov, bodo odprli samo enega, tisti, ki imajo enega, bodo odprli samo del, računajo, da se bo na delo lahko vrnilo med 20 in 40 odstotkov delavcev

Če se bo pokazalo, da se še to ne izplača, ponovna zapiranja niso izključena, je še opozoril Matija Blažič. Za junij imajo blejski hoteli zanemarljivo število rezervacij, od julija naprej so te od 10 do 30 odstotkov, vendar odpovedi prihajajo redno, novih rezervacij pa po besedah Matije Blažiča ni.   

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi