Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

"Globalna kriza kot izziv voditeljstva"

V oktobru je potekal letošnji tradicionalni letni Predsedniški forum IEDC-Poslovne šole Bled, ki je letos prvič potekal prek video prenosa. Dogodek je spremljalo 250 voditeljev in akademikov iz 37 držav. 

Dogodek pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, je IEDC-Poslovna šola Bled organizirala v sodelovanju s prestižno organizacijo International Academy of Management (IAM), najstarejšim združenjem za management na svetu, katere člani so ugledni profesorji managementa in poslovni voditelji, med njimi tudi Nobelovi nagrajenci. 

 

Na forumu so nastopila svetovno znana imena: dr. Ichak Adizes, guru  managementa sprememb, prof. dr. Rosabeth Moss Kanter, harvardska profesorica in ena najbolj priznanih strokovnjakinj za področje strategije na svetu, prof. dr. Edgar Schein, globalni mislec s področja organizacijske kulture, Muhtar Kent, dolgoletni predsednik Coca-Cole in prof. dr. Danilo Türk, predsednik World Leadership Alliance – Club de Madrid. 

Forum je odprla in vodila prof. dr. Danica Purg, predsednica IEDC – Poslovne šole Bled, ki je tudi že od leta 1995 članica International Academy of Management.

 

Rdeča nit vseh govorcev je bila koronska kriza, ki je prinesla velike spremembe in težave, s katerimi se je potrebno soočiti z več povezovanja. Odprle so se tudi nove priložnosti, ki bi jih veljalo, tudi zaradi geostrateškega položaja Slovenije, izkoristiti. 

 

»Skupni imenovalec vseh dosedanjih pandemij so velike spremembe in te se ne bodo ustavile, tudi če jih ignoriramo, zato jih moramo znati upravljati«, je dejal poslovni svetovalec in ustanovitelj Adizes Institute, dr. Ichak Adizes. Težave so po njegovih besedah vedno rezultat razgradnje, zato si je za njihovo rešitev treba prizadevati za ponovno povezovanje, in sicer tako na ravni podjetja kot skupnosti in države. Za to pa je nujno medsebojno zaupanje in spoštovanje. »Rešitev je reintegracija ... Čas covida je priložnost, da podjetje znova povežemo, da bomo iz krize izšli močnejši, kot smo vanjo vstopili,« je na primeru iz gospodarstva dejal Adizes. To pa velja tudi za reševanje težav na državni ali svetovni ravni. »Covid je globalni problem, zato zahteva globalno rešitev. Svet bolj kot kdaj koli postaja eno ... Da bi rešili težavo, moramo razmišljati kot eden,« je poudaril Adizes. 

 

Iva Eibel, IEDC-Poslovna šola Bled

Oglejte si tudi