Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Dve izjemni novici z Bleda - uspeh glasbenga centra DO RE MI in svetovno prvenstvo v veslanju!

Bled - Včerajšnje popoldne je bilo za Bled fenomenalno -  iz Kanade je prišla novica o izjemnem uspehu glasbenega centra DO RE MI, iz ZDA pa vest o tem, da je Bled pridobil svetovno veslaško prvenstvo do 23 let.
Pojdimo po vrsti.

Dosežki DO RE MI na Svetovnem festivalu avtizma 2017 v Vancouvru

Na letošnjem osmem festivalu je sodelovalo 33 držav. Razpisali so 11 tekmovalnih kategorij in slovenski glasbeni center z Bleda se je prijavil v štirih: uprizoritvena umetnost mladi (dve nominaciji), vodilne organizacije v skupnosti in kategorija učitelji. Sprejete so bile štiri nominacije. Na slovesni podelitvi, v nedeljo, 1. 10. 2017, v Vancouvru, so se nagrade v konkurenci sveta kar vrstile.

Skupina Čudoviti um s predstavo Fantom iz opere je dobila 3. nagrado.

Glasbeni center DO RE MI za vključevanje otrok z avtizmom je dobil 2. nagrado.

Glasbena pedagoginja Nuša Piber pa je za svoje večletno delo na poročju glasbenega izobraževanja otrok z avtizmom prejela 1. nagrado.

Sodniki, organizatorji festivala, predstavniki sodelujočih držav in častna konzulka Republike Slovenije, dr. Margaret Rudolf, so Sloveniji, posebej Glasbenemu centru DO RE MI in ustanoviteljici Nuši Piber, čestitali in se zahvalili za pomemben prispevek v svetovnem merilu.

Nuša Piber se je v govoru na prvem mestu zahvalila staršem njenih učencev, sodelavcem, podpornikom, najbolj in iz srca pa vsem otrokom z avtizmom, ker, kot pravi, spreminjajo svet in pomagajo, da ljudje postajamo boljši.

S prizorišča letošnjega svetovnega prvenstva v veslanju na Floridi prihajajo dobre novice za slovensko veslaško središče na Bledu. V glasovanju za prireditelja svetovnega prvenstva za članske neolimpijske discipline, mlajše člane do 23 let in mladince leta 2020 je namreč blejska kandidatura premagala poljsko s Poznanom.

V Sarasoti so dan po koncu SP izvedli še letni kongres Mednarodne veslaške zveze Fisa. Kot so sporočili iz Veslaške zveze Slovenije (VZS), je kandidatura za SP 2020, ki bo v takšnem obsegu organizirano šele drugič po lanski krstni izvedbi v Rotterdamu, doživela široko podporo, saj je za slovensko izvedbo glasovalo kar 95 delegatov nacionalnih zvez od 142 prisotnih. Poljski Poznan je tako zbral le polovico glasov, medtem ko je bolgarski Plovdiv že pred glasovanjem odstopil od kandidature.

Na SP leta 2020, ki je olimpijsko leto, bodo na Bledu nastopili članski veslači le v neolimpijskih disciplinah, medtem ko bodo najbolj številčni mlajši člani do 23 let in mladinci do 18 let, predvidena je udeležba okrog 3000 tekmovalcev in spremljevalcev. Prvenstvo bo trajalo od 16. do 23. avgusta.

"Fisa je že v izbirnih kriterijih postavila visoka merila, ki jih Bled z naravno progo in zadostnimi kapacitetami na kopnem ter izkušeno organizacijsko ekipo v popolnosti izpolnjuje, kar smo dokazali na nedavnem veteranskem svetovnem prvenstvu. Izjemna podpora nacionalnih zvez pa le še potrjuje dejstvo, da je Bled najbolj priljubljeno veslaško prizorišče, ki ob naravnih lepotah in lahki logistiki nudi tudi enakovredne pogoje na vodi. Vesel sem, da bomo ponovno gostili veliko tekmovanje, ki je lahko tudi odličen cilj za naše nove mlade generacije," je dejal predsednik VZS Jošt Dolničar.

Kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu leta 2020 bodo potekale podobno kot doslej - glavna kvalifikacijska tekma bo prejšnje svetovno prvenstvo, ki bo leta 2019 v avstrijskem Linzu. Novost je le v tem, da na zadnji svetovni kvalifikacijski tekmi maja 2020, ki jo ponavadi gosti Luzern, ne bodo nastopale močne reprezentance ZDA, Kanade, Nove Zelandije in Avstralije, kar bo nekoliko olajšalo preboj na OI evropskim ekipam, so še sporočili iz VZS.

Oglejte si tudi