Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

5R – Pet korakov ravnanja z odpadki

Podarimo izdelku drugo življenje in pri tem uporabimo vso domišljijo in kreativnost, ki ju imamo. Ponovna uporaba je boljša kot recikliranje, zato: podarimo, prodamo, predelamo, odnesemo v komisijsko trgovino, uporabimo vse možnost prej, preden posamezen izdelek odvržemo v zabojnik za mešane komunalne odpadke.

 

Preden nekaj namenimo za recikliranje, se vprašajmo:

  • Ali lahko stvar znova uporabim?
  • Ali jo lahko uporabim za kaj drugega?
  • Ali jo lahko uporabi nekdo drug?

 

Novo življenje lahko starim izdelkom podarimo na različne načine:

  • Darila lahko zavijemo s starim ovijalnim papirjem, revijami, časopisi, plakati, pentljami in trakovi.
  • Stare brisače uporabimo kot preproge ali krpice za dojenčke.
  • Podarimo stvari, ki jih ne uporabljamo več, tistim, ki jih potrebujejo.
  • Stare zobne ščetke uporabimo za čiščenje težko dostopnih mest.
  • Stara zavesa za prhanje je lahko podlaga za zaščito pri beljenju, kampiranju.
  • Stara oblačila predelamo v dekorativne izdelke, robčke, igrače.
  • Stare škatle za čevlje okrasimo, da postanejo dekorativne ali darilne škatle.
  • Prazne koše (škatle) ponovno uporabimo kot organizatorje za nogavice, šale, nakit, lasne pripomočke, igrače, sestavljanke.
  • Prazne steklene in plastične kozarce uporabimo za shranjevanje živil, lahko jih okrasimo in poslikamo.
  • Prinesemo stvari v centre za ponovno uporabo.
  • Prodamo, če ne potrebujemo več.
  • Imamo garažno razprodajo.
  • Odnesemo v koncesijsko trgovino.

 

V garaži in delavnici:

  • Izposodimo si ali najamemo orodje, ki ga potrebujemo le občasno, kot so lestve, oprema za kampiranje ali različna orodja.
  • Žeblje in vijake kupimo kot razsute in jih hranimo v starem steklenem kozarcu.
  • Recikliramo embalažo barve, ostanke barve znova uporabimo pri drugem projektu.
  • Steklene kozarce znova uporabimo za shranjevanje barve, razredčila, čiščenje čopičev (razredčilo se lahko ponovno uporabi, ko se barva posede na dno).
  • Čopičev, ki se jih uporablja za barvanje z barvami na oljni osnovi, ni treba čistiti z vodo: tesno se jih zavije in zamrzne, dokler jih spet ne potrebujemo.
  • Recikliramo ostanke topil, goriva in odslužene akumulatorje.
  • Stare brisače in krpe uporabimo za čiščenje.

 

V pisarni:

  • Vedno natisnemo obe strani papirja. Če je potiskano le po eni strani, ga uporabimo za osnutke, ideje, otroške risbice.
  • Kupujemo recikliran papir, da se zmanjša potreba po naravnih surovinah.
  • Kupujemo izdelke v reciklirani embalaži ali v trgovinah, kjer embalažo lahko pustiš tam.
  • Označimo stare mape in jih znova uporabimo.
  • Ponovno uporabimo kuverte: naslov prečrtamo ali prelepimo.
  • Podarimo star računalnik šoli.
  • Recikliramo kartuše in tonerje.
  • Uporabimo pisala, ki se jih lahko znova napolni.

 

V restavracijah, kjer lahko hrano vzameš s sabo ali na pikniku:

  • Prinesemo svojo vrečko, kozarček, steklenico, embalažo za hrano in jo odnesemo iz restavracije v njih.
  • Uporabimo plastične krožnike namesto papirnatih, saj jih lahko uporabimo večkrat.
  • Raje naredimo piknik, kot da kupujemo hitro hrano: kupimo salamo, sir, sladice, ki so v manjših pakiranjih.
  • Prosimo za manjšo porcijo hrane, če postrežejo več, kot lahko pojemo.
  • Vzamemo le toliko majhnih zavojčkov (kečap, gorčica, majoneza), kot jih lahko pojemo, ali bolje: predlagamo, naj raje uvedejo večjo embalažo, ki se lahko znova napolni.
  • Pravilno shranjujemo ostanke hrane, ki jih prinesemo domov, da se ne pokvarijo.
  • Recikliramo vse, kar se lahko reciklira.

 

Na potovanju:

  • Izberemo lokacije zero waste: nekateri hoteli, kampi, letališča imajo uvedeno strategijo zero waste.
  • Bodimo glasnik zero waste: v krajih, ki jih obiščemo, lahko predlagamo, kako zmanjšati odpadke, porabo vode in energije.
  • Izogibamo se uporabi izdelkov za enkratno uporabo: fotoaparati, plastenke, rezila, leče …
  • Kupimo nepakirano hrano: sadje, zelenjavo, oreške, delikatesne izdelke …
  • Rezerviramo elektronsko, če je le mogoče.
  • Planiramo dopust s kolesarjenjem in pešačenjem, da se zmanjša poraba goriva in toplogrednih plinov.
  • Uporabimo javni prevoz namesto izposoje avta.
  • Zmanjšamo porabo vode s krajšim prhanjem in ponovno uporabo brisače, s katero smo se že obrisali.
  • Vzamemo le tiste napotke, brošure, karte, ki jih potrebujemo, ne vseh.
  • Za sabo pustimo le odtise stopinj. Vse, kar smo prinesli s sabo, odnesemo nazaj, da bodo tudi drugi uživali v okolici tako, kot smo mi.

 

V šoli:

  • Na začetku šolskega leta kupujemo premišljeno: izberemo potrebščine, ki so obstojne, se jih lahko ponovno napolni, so iz recikliranih materialov in obstojne.
  • Malico zapakiramo brez odpadkov: v obstojno posodo, ki jo ponovno uporabimo.
  • Vzamemo le toliko hrane, kot je lahko pojemo: vzamemo manjšo porcijo in jo gremo raje iskat še enkrat.
  • Uporabljamo čim manj papirja, ki je kljub recikliranju še vedno pomemben del ustvarjenih odpadkov. Če lahko, naloge shranjujemo v računalniku.
  • Odstranimo svoj elektronski naslov iz seznamov, od katerih ne želimo več prejemati pošte.

 

V službi:

  • Kupimo ali najamemo tiskalnike, ki tiskajo obojestransko, in tiskamo po obeh straneh.
  • Kupimo ali najamemo zaslone in računalnike, ki imajo opcijo varčevanja.
  • Uporabimo rabljene ovojnice za interno pošto, uporabimo elektronsko pošto namesto papirnate.
  • Uporabimo predelane kartuše.
  • Objavimo obvestila na oglasnih deskah namesto sporočil vsakemu posamezniku.
  • Uredimo skupni sistem shranjevanja dokumentov.
  • Preden natisnemo dokument, preverimo, ali je brez napak.
  • Delimo materiale in originale s sodelavci, ne delamo kopij.
  • Podarimo rabljeno računalniško opremo šolam ali drugim.
  • Ugašamo računalnike in drugo pisarniško opremo, ko je ne potrebujemo.
  • Kupimo recikliran papir.
  • Poiščemo izdelke iz recikliranega materiala.

 

Kuhinja in soba za počitek:

  • Uporabljamo kozarce in lončke, ki se jih lahko znova uporabi, ne take za enkratno uporabo.
  • Prinesemo kosilo v embalaži za večkratno uporabo.
  • Opremimo kuhinjo s pripomočki (mikrovalovna pečica, hladilnik, pomivalni stroj, omare), da se spodbuja ponovna uporaba.
  • Uvedemo zbiranje biološko razgradljivih odpadkov oz. kompostiranje.
  • Uvedemo oglasno desko: podarim, prodam, zamenjam.

 

Vzdrževanje:

  • Uvedemo rešitve za zmanjšanje odpadkov.
  • Nakupujemo izdelke, ki se jih lahko znova napolni.
  • Kupujemo izdelke, katerih embalaža se lahko vrne ali znova uporabi.
  • Uporabljamo čistila, ki vsebujejo manj ali sploh nič strupenih snovi.
  • Uporabljamo krpe iz blaga, ki se jih lahko opere ali znova uporabi.
  • Na straniščih za sušenje rok uporabljamo zračne sušilce ali brisače iz blaga v roli namesto papirnatih brisač.
  • Nakupe skrbno načrtujemo, da se izognemo ostankom.
  • Uporabljamo barvo, ki ne vsebuje težkih kovin.
  • Vgradimo naprave, ki na straniščih varčujejo z vodo, da prihranimo tudi 4 L vode pri vsakem splakovanju.
  • Vgradimo avtomatske pipe in popravimo pipe, ki puščajo.
  • Uporabljamo učinkovite fluorescentne žarnice.
  • Uporabljamo senzorje za gibanje, ki ugasnejo luč, ko nihče ni v prostoru.

 

Gradnja, rušenje in prenova:

  • Pred gradnjo z arhitektom in gradbenikom skrbno načrtujemo, kako uporabiti čim manj materiala oziroma znova uporabiti, kar je ostalo.
  • Sledimo navodilom za trajnostno gradnjo, da ustvarimo prostore, ki ohranjajo vire in pri delovanju stanejo manj.
  • Zmanjšamo gradbene odpadke z reševanjem in recikliranjem materialov: les, beton, asfalt, odpadne kovine, električna in vodovodna napeljava, opeka, zemlja in kamenje, steklo, izolacija, železo in kovine ... Ti materiali se lahko porabijo pri drugih projektih, druge lahko porabijo kot dodatek asfaltu.
  • Prednosti zmanjšanja gradbenih odpadkov:

-   nižji stroški odlaganja odpadkov,

-   dodatni prihodki s prodajo rešenih materialov,

-   zmanjšanje stroškov za nakup novih materialov,

-   majhna poraba prostora za začasno deponijo.

 

Možnosti ponovne uporabe je torej veliko, le uporabiti jih je treba.

 

Zbornica komunalnega gospodarstva je skupaj s slovenskimi komunalnimi podjetji pristopila k akciji osveščanja ponovne uporabe z geslom: »Enkratno je stvari uporabljati večkratno« in k pitju vode iz pipe.

Infrastruktura Bled

Oglejte si tudi