Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
5°C
NED.
20°C
8°C
Oceni objavo

54. mednarodno srečanje pisateljev na Bledu v času vojne

Mogoče smo še lani mislili, da so maske, policijska ura in omejevanje gibanja najhuje, kar se nam lahko zgodi. Leto kasneje smo videli, da temu ni tako. Vojna v Ukrajini bo spremenila svet, kakršnega smo poznali v Evropi. Kajti na drugih celinah kot Azija, Afrika in Južna Amerika, so oboroženi konflikti in vojne nenehno prisotne. Nenadoma se je začelo čisto blizu nas, kar je po vojni v Bosni prvič po tridesetih letih.

Tako bo v senci vojnih grozot štiriinpetdesetič zasedal mednarodni odbor PEN-a Pisatelji za mir. En dan in pol bomo v klavzuri prisluhnili poročilom kolegov iz vsega sveta, v živo nas bo kakih šestdeset, na spletu pa nadaljnjih trideset. 12. in 13. maja pa se bodo naši gostje predstavili tudi javnosti. 12. maja na okroglih mizah, ki bodo potekale v Prešernovi dvorani hotela Park in 13. 5. na literarnem večeru v novi blejski knjižnici.

Na srečanje, ki bo potekalo hibridno, smo povabili številne ugledne pisatelje in publiciste. Svojo prisotnost sta potrdila predsednik Mednarodnega PEN-a, pisatelj Burhan Sönmez in nekdanji visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino gospod Valentin Inzko. Prišli bodo pisatelji in pisateljice iz Belorusije, Rusije in Ukrajine, prisotni bodo delegati iz Bosne in balkanskih centrov in mnogih drugih centrov Mednarodnega PEN-a.

Mednarodni odbor Pisatelji za mir se želi s temo PEN stoji z Ukrajino odzvati na rusko invazijo, ki smo ji priča v zadnjih tednih. Zaradi naraščajoče zaskrbljenosti nad obnašanjem številnih evropskih in svetovnih vlad na okrogli mizi se bomo pogovarjali tudi o temi Propad globalne etike: odziv pisateljev. Preštevilne vlade na svetu se ne glede na njihovo velikost vedejo z naraščajočo cinično ignoranco do človekovih pravic, demokracije in svobode govora. Njihovo početje predstavlja grožnjo miroljubnemu sobivanju in osebnim svoboščinam. Etični fundamenti svetovne ureditve so se zamajali prav v deželah, ki so jih osnovale po 2. svetovni vojni.

Slovenski PEN želi odpreti dve razpravi. Prva zadeva temo Bosna in vse svetovne »Bosne«.Bosna in Hercegovina skupaj s širšo regijo, t. j. Črno goro, Makedonijo in Kosovim, je ponovno v primežu nacionalizmov in nevarnih družbenih, mednacionalnih ter medverskih trenj. Ob počasnem vključevanju v Evropsko unijo obstaja velika nevarnost, da pride do ponovnih spopadov in nove vojne. Sovraštvo se je razplamtelo tudi na drugih kriznih žariščih po svetu in bazira na verskih, rasnih in nacionalnih nestrpnostih. Druga tema je: Pet jezdecev apokalipse: covid, sovražni govor, nasilni protesti, globalno segrevanje in zaton demokracije. Epidemija je razgalila družbena nasprotja kapitalizma, ki so se tudi v demokratičnih deželah nagnila v smer avtoritarnega vodenja, nasilja in zastrašujočih družbenih pojavov; ekonomske cenzure, omejevanje svobode izražanja, celo pregon ustvarjalcev pod plaščem epidemioloških ukrepov ter spodbujanja nasilja s sovražnim govorom v političnem diskurzu, v medijih, na družabnih omrežjih in nasilnih protestih, kar vodi v razgradnjo demokracije. Hkrati je izkoriščanje narave in ljudi za dobrobit peščice najbogatejših preseglo vse meje in grozi nam zaton civilizacije, če ne uničenje planeta. Kako vsi ti družbeni pojavi vplivajo na pisatelje?

Blejčane vabimo, da se nam pridružite in vašo udeležbo na okroglih mizah potrdite na PENwritersforpeace@penslovenia-zdruzenje.si. Tako boste imeli zagotovljen sedež. Vabimo vas tudi, da obiščete našo spletno stran https://www.penslovenia-zdruzenje.si/ in se prijavite na tedensko glasilo Tednik in novo spletno stran odbora Pisatelji za mir https://www.penwritersforpeacecommittee.com/.

V času miru moramo delati za mir, v času vojne še toliko bolj.

Toliko časa, dokler ne bo oaza miru Bled ves svet. 

Tanja Tuma

Oglejte si tudi