Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

LAP vadba – več kot telovadba

Sama od sebe ne pride (skoraj) nobena stvar v življenju – še najmanj zdravje, gibljivost telesa in dobro počutje, sproščen in stabilen korak, moč in telesna pripravljenost. Tem ciljem že četrto leto namenja pozornost telovadba, ki jo pod vodstvom kondicijskega trenerja, prof. Marka Lipovža poznamo pod imenom LAP – Lipovž Active Program. Vaje se izvaja predvsem z lastno težo in enostavnimi pripomočki, kot so elastike in ročke. Glavni poudarek je na pravilni izvedbi vaj.

Ob začetku sezone smo obiskali Marka Lipovža, ki pod zaščitnim znakom LAP razvija sistem vadbe, ki se izvaja predvsem z lastno težo – vaje vključujejo počepe, potiske, potege … in uporabo pripomočkov, kot so elastike in ročke, toda pomembno je, da lahko vaje izvajamo tudi s tem, kar nam je pač pri roki v okolju. Najbolj pomembna je pravilna izvedba vaj, ki ji LAP posveča največjo pozornost, poudarja Lipovž. Temu je podrejeno tudi oblikovanje skupin. 

Tako je pri začetni skupini največ časa namenjenega osvajanju pravilnih vzorcev gibanja in »prebujanju« mišic, ki sodelujejo pri stabilizaciji hrbtenice. Težavnost vaj in intenzivnost se postopoma dviguje, znotraj skupine pa je mogoče to prilagoditi posamezniku. Vadba poteka eno uro. Cilj je pripraviti sklepe na obremenitve, aktivirati mišice, ki so najbolj pomembne pri izvedbi določenih vaj, in vplivati na amplitudo giba določenega dela telesa. Tako se pripravimo na glavni del, kjer je poudarek na relativni moči, gibljivosti, koordinaciji in kondiciji.

Naprednejša skupina je namenjena tistim, ki so s podobnim načinom vadbe že seznanjeni in nimajo gibalnih omejitev (slaba gibljivost, bolečine v sklepu). V tej skupini se nekoliko več kot v začetni skupini uporablja tudi uteži.

Zelo aktivna je tudi skupina za vadbo v zrelih letih. V tem življenjskem obdobju se namreč utegnejo pojavljati težave, ki so lahko različne, predvsem v gibljivosti. Skupina je nekoliko manjša, kar omogoča boljšo prilagoditev pri izboru in izvedbi vaj glede na posameznika. S tem ohranja dobro kondicijo, sklope mišic in povečuje telesno moč in sposobnosti.

Gibanje je seveda samo po sebi pomembno za sprostitev duha in osebnostno umirjenost, za socialne stike, posledično krepi samozavest. Telesno aktivnost priporočajo tudi zdravniki, saj sprošča občutek tesnobnosti.

Največ udeležencev se vadbi LAP pridružuje, ker se zaveda pomena telesne aktivnosti za dobro počutje in blagodejnega dolgoročnega učinka za zdravje. Nekaterim vadba predstavlja dopolnitev, s katero dosegajo boljšo pripravljenost v svojem priljubljenem športu – tako so v pretekli sezoni na LAP-u trenirali v ločenih skupinah tudi triatlonci in kolesarji.

So tudi takšni, ki jim vadba v skupini ne odgovarja – ti se lahko odločijo za individualen trening, povsem prilagojen lastnim željam.

Vadbe potekajo v opremljeni telovadnici nad Barom Barbera v nekdanjih Instalacijah v Ajdovščini. Če je vreme primerno in dan dovolj dolg (spomladi in poleti, zgodnja jesen) pa se LAP-ove skupine selijo v Pale, na učno pot ali ob poligon Črnega trna, občasno tudi drugam.

V novi sezoni v LAP-u pripravljajo novost. To je ločena skupina, kjer se bo izvajala miofascialna vadba z Blackroll pripomočki (valji, žogice). Velik poudarek bo na odpravljanju slabe drže, izboljšanju gibljivosti in izvedbe gibov, zmanjšanju bolečin v mišicah in sklepih ter izboljšanju okrevanja mišic. Gre za vadbo, s katero vplivamo na mišice in njihove fascije (vezivno tkivo), ki so pogosto preveč napete, zategnjene, zato tudi pogost vzrok večini bolečin v sklepih. Vabljeni vsi, ki se soočajo s podobnimi tezavami. Vadbo bo vodila fizioterapevtka Sabina Ergaver.

Nova sezono se je začela s 5. septembrom…Vablejni.

Stik na 040 464 987 ali na lap.telovadba@gmail.com. Dosegljivi smo tudi na FB strani (LAP – lipovž active program). Če imate do FB zadržke ali ga niste vešči, lahko do nas dostopite tudi tako, da v Googlov iskalnik vtipkate LAP ali LAP lipovž active program ali Marko Lipovž in nato pokukate na FB ter si ogledate, kaj se počne pri vadbi.
MK

Oglejte si tudi