Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Šport in šola gresta z roko v roki

Košarkarski klub Ajdovščina je bil v lanski sezoni v Pokalu mladih uvrščen med deset najboljših mladinskih pogonov v Sloveniji. Pogovarjala sem se z vodjo mladinskega pogona pri Košarkarskem klubu Ajdovščina, Luko Hrovatinom iz Vipave. Luka se je ajdovskemu klubu priključil leta 2015 in od takrat skrbi za razvoj mladih košarkarjev na Vipavskem. Luka je leta 2015 diplomiral na Fakulteti za šport v Ljubljani, usmerjanje športna vzgoja in košarka. Pred vrnitvijo v domačo Vipavsko dolino je v Grosupljem 9 let treniral dekleta in bil tudi selektor slovenske ženske košarkarske reprezentance do 18 let.

Najprej naj vam kot trenerju in tudi vodji mladinskega pogona pri KK Ajdovščina čestitam za uvrstitev vaše ekipe med 8. najboljših v Sloveniji v kategoriji U-15 (op. p. v kateri sodeluje več kot 100 ekip). Verjetno je ta rezultat dokaz dobrega dela z mladimi v zadnjih letih?

V klubu zadnja leta vlagamo predvsem v mlajše selekcije. Imamo širok bazen mlajših košarkarjev in 12 tekmovalnih ekip s katerimi se vključujemo v različna tekmovanja. Fantje veliko in kakovostno trenirajo. Uvrstitev med 8 najboljših ekip je vsekakor nagrada za trud, ki ga vsak dan skupaj s fanti vlagamo na treningih.

To ni naključen rezultat, ampak dobro delo strokovnega trenerskega štaba, v katerega sta poleg šestih košarkarskih trenerjev že nekaj let vključena tudi dva kineziologa. Lani smo v tekmovanju Košarkarske zveze Slovenije – Pokal mladih, ki ocenjuje uspehe mlajših selekcij ter množičnost, osvojili 10. mesto v kategoriji 87 klubov. Pred nami so bili Olimpija, Krka, Slovan, Helios, Triglav.

Vseh uspehov pa zagotovo ne bi bilo brez podpore zelo motivirane uprave kluba z direktorjem Boštjanom Jerončičem, ki je motor ekipe. V organizaciji kluba veliko ljudi res dosti dela in s tem omogoča otrokom dobre pogoje za treniranje košarke. Zahvala pa gre seveda tudi vsem sponzorjem, ki nas podpirajo že vrsto let. 

Vsi ti rezultati in urejenost v klubu pa verjetno pritegnejo še kakšnega novega otroka. Koliko otrok letos vadi pri Košarkarskem klubu Ajdovščina?

Z načrtnim delom vsako leto povečujemo bazo otrok, ki trenirajo košarko. Košarka je lep šport, ki hkrati še pozitivno vpliva na razvoj otrok. Trenutno pod našim okriljem košarko vadi približno 250 otrok. 

Na začetku osnovne šole otroci košarko trenirajo bolj za zabavo, tekom devetletke potem večina košarko vzljubi in jo tudi redno trenira. Prehod v srednjo šolo je neka prelomnica, ko se fantje odločijo, ali bodo košarko trenirali zelo resno ali pa bolj za rekreacijo. Od letos imamo tudi srednješolsko rekreativno skupino, kar se je pokazalo kot zadetek v polno.

Pri katerih letih se otroci lahko priključijo vaši šoli košarke?

V šolo košarke se vpišejo otroci v 1. in 2. razredu osnovne šole. Veliko staršev me pokliče, da bi radi otroka v košarkarski klub vpisali že pred vstopom v šolo, vendar jih zavrnem, saj to ni smiselno. 

V klubu bi se radi izognili prezgodnji športni specializaciji, zaradi tega otrokom v 1. triletju OŠ priporočamo ukvarjanje z različnimi športi. V šoli košarke treniranje košarke ni prvotnega pomena. V ospredju je zabava, druženje ter spoznavanje osnovnih oblik gibanja. Vse vaje in sama zasnova športnega udejstvovanja v šolah košarke je prilagojen temu starostnemu obdobju. Srečo imamo, ker so trenerji Matija Bolčina, Rene Kodelja in Matjaž Mlakar, ki delajo z najmlajšimi košarkarji, pravi magnet za otroke in zaradi tega veliko otrok z veseljem hodi na treninge košarke. Ker si želimo, da je košarka dosegljiva prav vsem otrokom, je vadba v 1. in 2. razredu brezplačna. 

Z ekipo U-17 ste lani pričeli z igranjem v mednarodni ligi EYBL. S kakšnimi cilji ste se podali v to tekmovanje in kaj takšno tekmovanje da mladim?

Tako je. Lani smo se opogumili in se vključili v mednarodno ligo, ki velja za eno najmočnejših v Evropi za mlajše kategorije. V prvem delu tekmovanje se srečamo ekipe, ki spadajo v podobno kakovostno in geografsko lego v Evropi. Že v tem delu se srečamo z zelo kakovostnimi nasprotniki. Lani se nam ni uspelo uvrstiti v drugi del, letos imamo še nekaj možnosti. V drugem delu se tekmovanju priključijo ekipe evropskih košarkarskih velikanov, kot so moskovski CSKA, Partizan, Real Madrid, Žalgiris ... 

V to tekmovanje smo se podali, da naši košarkarji dobijo mednarodne izkušnje in tako še bolj napredujejo ter potem lažje in bolje tekmujejo v domačem prvenstvu. Na splošno spodbujamo mednarodna tekmovanja. Udejstvovanje na mednarodnih turnirjih pri mlademu človeku spodbuja samostojnost in širi obzorja, ki jih uporabi tudi kasneje med študijem in službo ter v življenju na splošno. Letos se z vsemi mlajšimi selekcijami odpravljamo na Velikonočni turnir v Sarajevo. 

Napredek pri igralcih vašega kluba pa so opazili tudi trenerji reprezentanc mlajših kategorij. Kdo vse je pritegnil pozornost selektorjev?

Jernej Bolčina je postal stalni član reprezentance U-15 in po nekaj letih naš košarkar nosi dres reprezentance Slovenije. Lani je s to reprezentanco osvojil zlato medaljo na Slovenia Ballu. To je močan mednarodni turnir. V boju za reprezentanco U-16 sta tudi naša Domen Petrovič in Martin Gerbec. Prepričan sem, da se bo vsaj eden od njiju prebil na končni spisek.

V mlajših selekcijah je še nekaj fantov, ki bodo v prihodnosti zagotovo opozorili nase. 

Usklajevanje šole, športa in ostalih krožkov je vedno znova pereče vprašanje, s katerim se sreča vsak starš. Velikokrat se zgodi, da otroka pri padcu uspeha v šoli najprej izpišejo iz športnega udejstvovanja. Kako vi kot športni pedagog gledate na to problematiko?

Usklajevanje vseh otrokovih obveznosti je zelo dobra šola za življenje. Ko bodo otroci odrasli, se bodo morali spopasti z modernim ritmom življenja, ki bo od njih terjal obvladovanje ter usklajevanje več stvari hkrati (družina, služba, vzgoja, hobiji ...). Večina otrok je ob dobri organizaciji časa sposobna skrbeti za kvalitetno izobraževanje in ukvarjanje s športom, ki gresta z roko v roki. V primerih, ko otrok naleti na večje ovire, trenerji skupaj s starši poiščemo pravo rešitev v dobro otroka. Vseeno pa upam, da je način, ko je prepoved treninga kazen za slabo oceno v šoli, preteklost. Tovrstno razmišljanja je tek na kratke proge in celo z možnimi negativnimi posledicami. Velikokrat mi starši rečejo, da so nam hvaležni, da njihovi otroci trenirajo košarko. Še posebno vidijo pozitivne učinke treniranja, ko so otroci v srednji šoli. S tem ko mladi nadaljujejo s treningi in ritmom tudi v srednji šoli, ostajajo v zdravem športnem okolju, naučijo se timskega dela in zorijo v sposobne zrele mladoletnike.

 

Jasna Likar Jelinčič

Oglejte si tudi