Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Zvezdica zaspanka

V torek, 15. maja 2018, so učenci, člani dramskega krožka OŠ Šturje Ajdovščina, za svoje sošolce, učitelje, starše in prijatelje odigrali Zvezdico Zaspanko. Vsem znano zgodbo o zvezdi, ki je vsako noč zaspala, zato jo je Boter Mesec (Zarja Bizjak) poslal na Zemljo, je za oder priredila mentorica krožka gospa Petra Rodman. Uspelo ji je narediti razumljivo in zabavno ter prepričljivo besedilo o tem, da nihče na tem Svetu, na Zemlji in Nebu, ne zna, ne more, noče biti sam.
Zvezdice (Lara Ličen, Iza Kranjc, Lea Krapež in Jana Likar Ivanov) zelo zadovoljno opazujejo, da je Zvezdica Zaspanka (Mali Vidmar Vrabec) spet zaspala in pričakujejo, da jo bo Boter Mesec kaznoval. A kazen, ki ji jo naloži, se tudi privoščljivim družicam zdi prehuda. Saj hujšega kot to, da te pošljejo stran, da te osamijo, izločijo, odrinejo, ne more biti. Vsem je hudo, verjetno tudi Botru Mesecu, ko Komet Repatec (Bor Remškar) Zvezdico Zaspanko pospremi na Zemljo. Na srečo gledalci vedo, upajo na srečen konec, kajti obsodbo, prekletstvo, kazen je Boter Mesec pospremil z besedami: "Dokler kamen ne spregovori!"

Seveda vedo, da kamen ne more spregovoriti, vedo pa tudi, da je v pravljicah vse mogoče. Zato, ko spremlja Zvezdico Zaspanko po Zemlji, občinstvo upa na čudež.

In pravi čudež je čudežni prizor v cirkusu. Sladoledar (Leo Pižent), vodja sejma (Iza Kranjc), vedeževalka (Lea Krapež), gumijasto dekle (Jana Likar Ivanov) in zvezdogled (Lara Ličen) so napolnili in oživili oder. Pričarali so veselo, razposajeno in samo v zabavo usmerjeno razpoloženje. Tako, da obiskovalec sejma ob vsem, kar se mu ponuja, hitro pozabi na svarila. V dvorani smo že vedeli, da bo Zvezdica Zaspanka pozabila, da ne sme nikomur povedati, da ima zlate lase. Kajti … saj vemo za človeške slabosti.

In res, Zaspanka je tako osamljena, da je za en sam pogled v nebo, razkrila svojo skrivnost, zanjo je zvedel Ceferin (Bor Remškar), najstrašnejši razbojnik, pred katerim se tresejo in zamrznejo vsi. Napetost se stopnjuje, Zvezdica Zaspanka išče prenočišče, zaide do Ceferina in … Resda ni bila najbolj redoljubna in ubogljiva, res je vsak večer zaspala in je imel Boter Mesec težave in skrbi, na Zemlji pa je vladala zmeda. Toda Zvezdica Zaspanka ima srce. Srce ima tudi Ceferin, ki se strašen samo zdi. Tak glas kroži o njem. V resnici komaj čaka, da bo pisal mami. In napiše, napiše besedo ljuba. Začuti srce, prizna, kar je dolgo čutil, da noče biti sam. In gre k mami. In Zvezdica Zaspanka se vrne na nebo. In ni več sama. In mornarji najdejo pot v pristan. In pesnik najde rimo na besedo lonec. Za vse srčen srečen konec!

Pomembni smo ljudje. V resničnem življenju in na odru. Gibanje in besede. Svetloba, sence in tema.

Imenitna predstava! Da je vse teklo gladko, sta poskrbela tehnika Toni Štrancar in Anamarija Štrancar.

Čestitke!

Oglejte si tudi