Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
23°C
4°C
PON.
18°C
8°C
Deli
10017

Sinji vrh je postal prgišče lepote in dobrote

Od 13. do 17. avgusta je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala 24. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod naslovom 'Polno prgišče lepote' (I. Cankar). S tem geslom se Škofijska karitas Koper poklanja Ivanu Cankarju, ki je v svojih delih, prav tako kot karitas, opozarjal na socialno problematiko v družbi. Izkupiček prodanih likovnih del bo Karitas namenila pomoči mladim.

Od ponedeljka do petka so v ateljeju na Sinjem vrhu, skupaj s častnim gostom Klavdijem Tutta, ustvarjali izbrani umetniki: Marina Bahovec, Damijana Bijek, Sead Emrić, Vivijana Kljun, Mirjana Matič, Vinko Prislan, Milan Razboršek, Pia Zavrtanik in Tadej Žugman. Občasno so bili prisotni tudi strokovni sodelavci Jože Bartolj, Silva in Azad Karim, Bogdan Soban, Milena Gregorčič, Janez Štros in Tone Seifert, vse dni pa Lucijan Bratuš, Mira Ličen Krmpotić in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ter voditeljica projekta Umetniki za karitas Jožica Ličen. Za vse je gostoljubno skrbela družina Vidmar.

Delovno vzdušje, ki je zajemalo tudi medsebojno spoznavanje in izmenjavo izkušenj je najprej zaznamoval drugi dan kolonije, ko so umetnike obiskali številni mediji. Kar nekaj pozornosti smo posvetili 24-letni zgodovini Umetnikov za karitas, saj so bili prav vsi letošnji udeleženci v tej koloniji prvič.

Na praznični dan, smo družno na gradu Kromberk obiskali pregledno razstavo iz različnih ustvarjalnih obdobij Klavdija Tutta. Pod večer pa smo se zbrali pri maši na Otlici, ki jo je ob somaševanju domačega župnika in še treh duhovnikov daroval dekan Vipavske dekanije. Pri maši smo se spomnili pokojnih umetnikov, ki so sodelovali v koloniji Umetniki za karitas in jih ni več med nami, naj omenim samo nekatere: Marjan Tršar, Stane Jarm, Zvest Apolonijo, Zmago Jeraj, Zmago Posega in še deset drugih. Po maši smo družno obiskali Hieronimov grob in tja pod Sinji vrh je zazvenela Slomškova 'V nebesih sem doma'.

Višek druženja je bil v četrtek, saj je ob dnevu odprtih vrat delovno vzdušje obiskalo lepo število ljubiteljev likovne umetnosti, prišlo pa je tudi veliko slikarjev, ki so 'prgišče lepote' oplemenitili s svojim delom. Skulpturo Ivana Cankarja je v lesu z motorno žago ustvaril Vlado Cencelj. Pod noč so bila že na ogled postavljena nastala likovna dela, saj je 61 avtorjev ustvarilo kar 124 slik in nekateri so še sporočili, da jih prinesejo kasneje.

V kulturnem programu so nas, kot vedno, razveselili Mladi z Gore, še posebej pa domači pevski zbor Angelski spev, ki je prav v ta namen prvič zapel himno kolonije. Besedilo zanjo je napisala voditeljica Župnijske karitas Otlica Ivica Vidmar, uglasbila pa njihova zborovodkinja prof. Katarina Vidmar. Dodatno vzpodbudo za ustvarjanje za druge in pomoč ljudem v stiski sta z nagovorom in zahvalo prispevala koprski škof dr. Jurij Bizjak in ajdovski župan Tadej Beočanin.

Vsi udeleženci so v znak hvaležnosti za celotedensko sodelovanje prejeli lično zahvalo škofa Jurija, protokolarno vino župana Tadeja in okus iz Vidmarjeve shrambe. Razstava Umetniki za karitas 2018 bo na Sinjem vrhu do konca septembra, oktobra pa se seli v Koper.


Jožica Ličen

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi