Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
28°C
9°C
Oceni objavo

Popoldan na cesti

V decembru mesecu je program praznoval svojo polnoletnost. V vseh teh letih se je programu na Cesti pridružilo kar devet lokacij, ki jih z veseljem izvajamo že 7 let. V Vipavski dolini izvajamo program na Cesti, v Kamnjah, v Ajdovščini, v Vipavi, v Vrhpolju in na Slapu, zunaj naše lepe doline pa še v Šempetru pri Novi Gorici, v Pivki, Postojni in Ilirski Bistrici. Program je namenjen otrokom in mladostnikom, ki se v času odraščanja znajdejo v različnih težavah in otrokom, ki si v svojem prostem času zaželijo družbe. Prvim poskušamo razložiti, da so težave del življenja, a hkrati jih poskušamo usmeriti na recimo temu pravo pot. Največ otrok k nam prihaja zaradi učnih težav, skozi proces učenja se nato pri nekaterih odprejo tudi druge težave in ugotovimo, da so učne težave le posledica le teh. Drugi pa prihajajo na program zaradi druženja, koristnega preživljanja prostega časa in sklepanja novih poznanstev in prijateljstev. Za otroke pripravljamo tudi zanimiv program, poln različnih delavnic, tako, da otroci zelo radi prihajajo na naš program skozi celo šolsko leto. 

Prav v tednu zimskih počitnic smo v Vrhpolju izvajali počitniško varstvo, ki je bilo kljub gripi in prehladu lepo obiskano. Imeli smo različne ustvarjalne delavnice, predvsem take, zimske, da bi v našo dolino vsaj za en dan priklicali zimo, a nam žal ni uspelo. Veliko je tudi pogovora, saj se v času, ko smo skupaj odprejo različne teme, ki jih je potrebno predebatirati. Kolikor je bilo mogoče, pa smo se nadihali tudi svežega zraka na igrišču in sprehodu.

Pred nami so še prvomajske počitnice in nato poletne počitnice, katere otroci komaj čakajo. Veste zakaj? Zato, ker odidemo na letovanje v Sočo, v čudovito naravo, polno svežega zraka, kjer preživimo 6 zanimivih, poučnih, zabavnih dni polnih novih dogodivščin. Otroke želimo pripraviti na življenje, po domače uporabljamo 'zdravo kmečko pamet', poleg tega skušamo otrokom približati drugačnost in kar je zelo pomembno spoštovanje do starejših, vrstnikov in drugačnih. Vsak človek je nekaj posebnega, pa čeprav je zelo drugačen od nas.

Seveda pa ne smem pozabiti tudi na našo 'Mlado Karitas', ki nam v vseh teh letih pomaga pri oblikovanju in izpeljavi programa. V letu 2019 je 265 otrokom pomagalo kar 100 mladih in mladih po srcu, ki so svoj prosti čas podarili otrokom in skupno opravili več kot 7.000 prostovoljnih ur in verjemite, otroci, so jim zelo hvaležni.

No, tako, če se kdo vidi, da bi nam pomagal, dobrodošel, naj pokliče na 041 762 029 (Tatjana) ali naj piše na elektronski naslov pnc.karitas@gmail.com. Z veseljem sprejmemo vsakega, ki bi rad pomagal otrokom.

Seveda pa vabljeni tudi, starši, ki najbolj poznate svoje otroke, da jih pripeljete na naš program. Za njih bo lepo poskrbljeno in od nas bodo odšli polni novih izkušenj, novih prijateljstev. 

 

Tatjana Rupnik

Oglejte si tudi