Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Pomoč osebam brez zdravstvenega zavarovanja

RKS – Območno združenje Ajdovščina si prizadeva za promocijo preventivnih zdravstvenih ukrepov in krepitev zdravja socialno šibkejših. Pridobilo je tudi sofinanciranje programa 'Zdravstvo za vse' na javnem razpisu ministrstva za zdravje za sofinanciranje programov neposredne pomoči, svetovanja in oskrbe ranljivih, ogroženih oseb ter bolnikov z redkimi boleznimi.

V okviru programa, združenje načrtuje več aktivnosti. Osebam brez osnovnega ali dodatnega zdravstvenega zavarovanja bo nudilo svetovanje in pomoč pri urejanju zavarovanja vsak delovni dan od 7. do 15. ure oziroma ob sredah do 17. ure in ob petkih do 13. ure v prostorih združenja na Tovarniški cesti 3G v Ajdovščini. 

Socialno ogroženim, katerim zavarovanja ne bo mogoče urediti z uporabo sistemskih rešitev, bo pomagalo tudi pri plačilu osnovnega ali dodatnega zdravstvenega zavarovanja za dogovorjeno obdobje (npr. nekaj mesecev). Prav tako si združenje z različnimi preventivnimi aktivnostmi prizadeva za promocijo zdravja med socialno šibkejšimi, kot je na primer obogatitev prehranskega paketa prejemnikov pomoči vsaj enkrat letno z lokalnim svežim sadjem in zelenjavo. Prejemnikom pomoči nudi tudi brezplačno rekreacijo, razbremenilne pogovore s psihoterapevtko, brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi, predavanja z zdravstveno vsebino in podobno. 

Iz lastnih izkušenj in izkušenj drugih organizacij pa ugotavlja, da včasih posamezniki ne samo, da ne delujejo preventivno, ampak z iskanjem pomoči odlašajo celo dokler se ne soočajo z resnimi zdravstvenimi težavami. 

V letu 2020 bo tako združenje organiziralo 'pro bono' ambulanto s posvetovalnico, za osebe brez zdravstvenega zavarovanja. V mejah možnosti bosta zdravnik in zdravstveni delavec nudila pomoč predvsem osebam brez stalnega prebivališča in osnovnega zdravstvenega zavarovanja ter tistim, ki sicer imajo osnovno zdravstveno zavarovanje, vendar nimajo pravice do dodatnega zdravstvenega zavarovanja a potrebujejo še druge oblike pomoči. 

Pri tem nam bo v veliko pomoč Zdravstveni dom Ajdovščina, ki je za koristnike pripravljen izvesti osnovne laboratorijske preiskave. Prav tako nam je na pomoč priskočila Ljudska univerza Ajdovščina z izposojo postelje. Ambulanta bo na voljo vsako prvo in tretjo sredo v mesecu od 18.30 do 20. ure v prostorih združenja na Tovarniški cesti 3 G v Ajdovščini. V prihodnje pa se bo mogoče tudi preselila. 

 

Lepo vabljeni, da se oglasite pri nas, v kolikor bi vam bila dobrodošla katerakoli od omenjenih oblik pomoči!

 

RKS – OZ Ajdovščina

Oglejte si tudi