Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
16°C
5°C
SRE.
16°C
4°C
Deli
12849

Petdeset let pozneje

Spomladi leta 1968, smo se učenke in učenci 8.d razreda Osnovne šele Borisa Kidriča iz Ajdovščine še zadnjič, skupaj z razrednikom, učiteljem fizike, tovarišem Angelom Česnikom, zazrli v objektiv neznanega fotografa. Za spomin na leta, ki smo jih skupaj preživeli v šolskih klopeh, smo prejeli črno belo fotografijo. Shranili smo jo in šli življenju nasproti. Vsak po svojih poteh, ki se nekaterim med nami nikoli več niso križale. Fotografija, na kateri je mogoče videti še leseno puščico, doma spletene puloverje, učence, povečini oblečene v srajce, ki se danes ne nosijo več, pa je ostala drag, zgovoren odsev časa v katerem je nastala.

Petdeset let pozneje so Ana, Bogdan, Majda P. in Ivica M. vsem bivšim sošolkam in sošolcem, ki so jim lahko, poslali prijazno vabilo na jubilejno srečanje, izbrali prijetno okolje in se potrudili, da je na srečanje prišel tudi naš razrednik, gospod Angel Česnik. Nismo prišli vsi, tudi nekaj zadreg s spominom za obraze in imena ni izostalo. Ob Aninih in Majdinih domiselnih skečih, pa smo se hitro vrnili v osnovnošolske čase. Nasmejali smo se ob spominu na reakcijo učitelja zemljepisa, ko je nekdo izmed nas, na zemljevidu Evrope iskal Karpate v Sredozemlju, pa 'poglobljenemu' znanju iz fizike drugega, ki je o elektriki vedel le, da je ženskega spola in je bolje, da se je ne dotikaš. Ponovno smo se hvalili z inovativnostjo pri izdelovanju 'plonk' listkov…  Predvsem pa smo si vzeli čas za pogovore. Vsega je bilo v naših življenjih - veselja, sreče, uspehov, težkih življenjskih odločitev, bolezni, odrekanj in razočaranj. A kar nas navdaja z veseljem in v nas vzbuja željo, da se še srečamo, je ugotovitev, da smo še vsi polni načrtov in želja, da svoj čas namenimo vnukom, aktivnostim, zanimanjem in pridobivanju novega znanja, za kar v aktivni poklicni dobi ni bilo prilike ali dovolj časa.

In take, s soncem v očeh, nas je v svoj objektiv ujel Marjan, mojster fotografije, da smo, tokrat na barvni fotografiji, še lepši kot pred petdesetimi leti. V imenu celega razreda hvala našemu, še vedno duhovitemu razredniku, gospodu Angelu Česniku, tudi za vse spregledane 'plonk listke', predvsem pa, da je 50 let pozneje prišel na naše srečanje in nas z iskrivim nagovorom spet enkrat nasmejal.
Nastja

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi