Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
10°C
-3°C
JUTRI
10°C
-5°C
Deli
7785

Dve tekmovanji v enem tednu

Ob izteku prejšnjega šolskega leta, na zadnji dan šole, smo se učenci OŠ Dobravlje odpravili na tekmovanje v radijski orientaciji. Prvo tekmovanje je bilo v Romuniji, drugo pa na Češkem. Pri tekmovanju morajo tekmovalci poiskati skrite oddajnike, ki oddajajo radijske valove. Pri iskanju se uporablja posebej prirejene sprejemnike, ki določajo smer iz katere prihajajo valovi.

S šolskim kombijem smo se najprej odpravili proti Romuniji, natančneje v mesto Targu Jiu. Seveda nismo potovali sami, pridružili so se nam še prijatelji iz Domžal, Krškega in Maribora. Slovenska posadka je štela kar 27 tekmovalcev. Eden daljših postankov na poti je bil pri ogromnem jezu Džerdap. Tam smo si ogledali, kako dvigujejo ladje z ene strani jeza na drugo stran. Med potjo smo tudi zapeli, da smo voznika spravili v dobro voljo. Medtem  ko smo peli, smo si ogledovali pokrajino in hitro ugotovili, da je država bolj revna in siromašna. Zbali smo se, da bo tudi naš hotel v slabšem stanju. Ko pa smo prispeli do mesta, smo bili presenečeni, kako je vse urejeno. Naš hotel je bil soliden, pa tudi osebje je bilo prijazno. Naslednji dan smo se že borili na prvi tekmi v kategoriji KV (kratki valovi) šprint. Tekma se je odvijala na razdalji dveh kilometrov, zato so bile pri iskanju oddajnikov potrebne hitre odločitve. Ta tekma mi je najbolj ustrezala, saj sem postal balkanski prvak v tej kategoriji.
Naslednja dva dni smo se borili še v UKV (ultra kratki valovi) in KV klasični tekmi. Vsi smo solidno nastopili, za stopničke pa nam je zmanjkalo čisto malo. Moji sovrstniki so bili: Nik Gregorič, Miha Kočevar, Matija Kočevar, Simon Kosovel, Uroš Tozan, Samo Vetrih in brata Andraž in Gašper Samec. Vsi smo uspešno poiskali vse skrite oddajnike. Po vseh tekmah smo se domov vrnili zelo utrujeni.

Samo nekaj dni sva imela z Nikom Gregoričem čas za počitek, saj je bilo na vrsti še svetovno prvenstvo v radijski orientaciji na Češkem. Tekmovali smo štirje najboljši pionirji iz Slovenije. Na svetovnem prvenstvu so seveda bili najboljši med najboljšimi, zato smo bili zadovoljni z uvrstitvijo v 'zlato sredino' in Sloveniji skupno pritekli četrto mesto. Imeli smo tri tekme in nekaj treningov za preizkus sprejemnikov. Kot na vsakem daljšem tekmovanju je bil tudi tukaj poslovilni 'žur', na katerem se je jedlo, pilo in plesalo. Vsaka država se je lahko predstavila z eno od svojih narodnih pesmi. Za našo državo je zazvenela Golica. Tako smo se poslovili od vseh prijateljev, ki smo jih spoznali. Naslednji dan pa je bil čas za odhod. Na poti domov smo se ustavili še v Pragi, kjer smo videli znamenit Karlov most in grad nad mostom.

Slovenski pionirji že vrsto let tekmujemo na svetovnih prvenstvih. Tudi zato so nam leta 2020 zaupali organizacijo tega tekmovanja. Za Radioklub Ajdovščina bo velik izziv, saj bo svetovno prvenstvo potekalo pri nas. Tekmovalci in spremljevalci bodo nastanjeni v dijaškem domu v Ajdovščini.

Za konec bi se radi zahvalili vsem, ki nas podpirajo in so nam omogočili potovanje.


Jani Bratož, OŠ Dobravlje

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!