Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

PD Ajdovščina na izletu v neznano

V deželo prihaja jesen in to je čas, ko se ajdovski planinci tradicionlno odpravimo na izlet v neznano. Letos smo se podali v čudoviti svet Divjih bab in Perkmandelca. Ko smo v Godoviču zavili levo, smo že dokaj točno ugibali s čim nas bo letos presenetilo naše društvo.
V Idriji nas je pričakal naš vodnik, g. Nace Breitenberger, predsednik PD Idrija. Že prej smo ga kdaj srečevali na raznih planinskih srečanjih in vedno nas je navdušil z lepo slovensko besedo in ogromnim znanjem. Tokrat pa nam je praznično srečanje še polepšal. Najprej smo se zapeljali do naselja Reka. Naš cilj je bila cerkev sv. Ivana, ki se je bleščala vrh strmih sten nad dolino reke Idrijce. Ker smo se okrepčali z rogljički, smo z vzponom opravili mimogrede in med potjo opazovali strma pobočja in temne grape, ki z vseh strani obdajajo Šebreljsko planoto.
Tu smo si ogledali cerkev sv. Ivana in arheološko najdišče Divje babe, ki dokazujejo, da je bilo v teh krajih življenje že v pradavnini. In ne samo življenje, bila je tudi glasba. Neandertalčeva piščal je sloves teh krajev ponesla daleč po svetu.
Nato smo se spustili v Idrijo, kjer smo si ogledali drugi največji rudnik živega srebra na svetu, ki pa danes ne deluje več in je večinoma saniran. V skrivnostni svet podzemlja smo se spustili po več kot 500 let starem Antonijevem rovu, ki je bil narejen leta 1500. Spoznali smo težko in nevarno delo rudarjev in njihovega prijatelja Perkmandelca, ki je rudarjem rad ponagajal ali pa jim pokazal pot do bogate rude. Dan se je nagibal že proti večeru, ko je bilo potrebno poskrbeti tudi za naše želodčke. In več kot dobro so to delo opravili prijazni oskrbniki koče na Hlevišah nad Idrijo. Ponudili so nam žlikrofe (saj veste krompir, pa zabela, pa čebula, drobnjak, pa pridne roke ... hrana za reveže so rekli - okusi pa božanski) s pečenko. Sledilo je še fotografiranje tako, za spomin. Mogoče nam bo prav ta slika, ko jo bomo čez leta vzeli v roke, polepšala dan. Prav vsi smo bili potrebni, da je naš skupni izlet v neznano tako lepo uspel.  
Hvala vsem.

mg

Oglejte si tudi