Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
22°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
9869

Orientacist leta 2019

Tudi med športniki orientacisti so tisti, ki so se, kot radi rečemo, 'našli v orientaciji'. To so številni mladi in tudi starejši, katerih zagnanost je prepoznala Orientacijska zveza Slovenije, ki jim na prireditvi 'Orientacist leta' podeli pohvale in priznanja za njihov trud in lepe dosežke.

Prireditev poteka vsako drugo leto v organizaciji različnih orientacijskih klubov Slovenije. Letos smo imeli to čast mi, orientacisti PD Ajdovščina, v sodelovanju z OŠ Dobravlje in krovno organizacijo, OZS. Prireditev je potekala v popoldanskem času, po orientacijski tekmi, 26. januarja v Dvorani KS Vipavski Križ.

Prireditev je vodila učiteljica Polona Puc, ki nam je z lepimi mislimi popestrila nedeljski popoldan. Kulturne točke sta prispevali učenki Lara Bole in Neža Bratina pod taktirko učitelja Leben Franca. Mladi, obetavni osnovnošolki sta s svojim čudovitim glasom zapeli in raznežili prav vsako srce. Brata, Matej in Jani Bratož, sta na harmoniki 'udarila' lepe viže in vzbudila željo po plesu. Lanski devetošolec, krajan Vipavskega Križa, Miha Kočevar, pa nam je v vlogi posebnega gosta prireditve, Janeza Svetokriškega, povedal njegovo modrost o orientaciji. Ta  je svojim vernikom že pred 300 leti v svojih pridigah natrosil marsikatero modrost, ki velja še danes.

Takole pravi: "Ma tud ta orientacija je ena strašna komedija. Kdu so ti, kir v mrazu inu vročini, v dežju inu burji, na pjtke in svjtke, po mejsti in naravi….kir imajo roke, noge inu vuči taku trdne, zraven pej še silnu pamet, naprej dajejo inu nucajo? Kir so ti, dragi moji poslušalci. Zkej jst jih nikdar ne bum razumel, kej po prelejpih naših gasah tejkajo in zemljevide inu kompase nucajo. Zkej, dragi moji, dobru me poslušte, kej vam jst zdej na vaše srcje polagam: edinu pravu, k nej vs po svejti do lubih mojih krščenikov vodi, je vaše srcje. Tu je ta prava in edina orientacija."

Pohvale in priznanja OZS so prejeli tako posamezniki, kot orientacijski klubi, od katerih izstopata najmočnejša, to je Azimut iz Cerknega in Komenda iz okolice Ljubljane. Tekmovalci, nagrajenci, so dosegli vidne rezultate na Mladinskem svetovnem prvenstvu, ki je bilo na Madžarskem, na Prvenstvu JV Evrope, za organizacijo le tega, ki je bila v Sloveniji, na Mladinskem evropskem prvenstvu v Bolgariji.

Najvišje priznanje, to je za dolgoletno delo in dolgoletne tekmovalne dosežke sta prejela orientacist OK Brežice Bojan Jevševar in orientacist PD Ajdovščina Stanko Čufer.

Učitelj Stanko že vrsto let trenira in seznanja učenke in učence z radijsko orientacijo, klasičnim orientacijskim tekom in s tekom na tekaških smučeh. V vseh disciplinah so učenci pod njegovim mentorstvom dosegli najvišje rezultate na domačih tekmah, kot tudi na tekmah svetovnega merila. Mnogi, danes odrasli, ki so bili njegovi učenci, se ga spominjajo kot aktivnega in požrtvovalnega, ne samo učitelja fizike, ampak tudi vzornega športnika. Velikokrat so bili nad rezultati začudeni, ko so učenci s Primorske, ki sneg redkokdaj vidijo, prekašali vrstnike, ki s snegom živijo od malega.

Zahvalo je prejela tudi OŠ Dobravlje za dolgoletno podporo dejavnosti orientacijskega teka. Celotno prireditev je spremljala tudi projekcija o dosežkih posameznik tekmovalcev. Prisotne je pozdravila predsednica OZS  gospa Ana Pribakovič Borštnik, ki nas je v kratkem orisu seznanila z zgodovino te organizacije, njenim širjenjem in prepoznavnostjo v državi in tudi izven. Pozdravne besede navzočim je namenil tudi gost prireditve, podžupan Občine Ajdovščina Ivan Krašna, ravnateljica OŠ Dobravlje Mirjam Kalin in predsednik PD Ajdovščina Cvetko Ušaj. Tekmovalcem, njihovim sorodnikom in prijateljem so namenili nekaj vzpodbudnih misli o tem lepem športu in zaželeli še nadaljnjih dobrih rezultatov.

 

p.v in m.k.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi