Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Varna in prijetna starost

Starost ne sme biti ovira, temveč izziv za nov začetek in iskanje poti za aktivno in predvsem kakovostno staranje. Pri tem je starejšim v veliko pomoč storitev Pomoč družini na domu, ki jim omogoča, da dlje časa ostanejo v domačem okolju. Storitev v Občinah Ajdovščina in Vipava izvaja Zavod za socialno oskrbo Pristan, s skoraj desetletjem izkušenj na tem področju.
Izvajalec storitve z dolgoletnimi izkušnjami

Zavod za socialno oskrbo Pristan, ki ga vodi direktor Martin Kopatin, je z izvajanjem storitve pomoč družini na domu začel že leta 2004 in do danes pridobil kar 8 občinskih koncesij. Poleg v občinah Ajdovščina in Vipava nudi storitev še v občinah Hrpelje - Kozina, Kamnik, Komen, Ljubljana, Log - Dragomer in Postojna. Druga pomembna dejavnost Zavoda Pristan pa je Center starejših Pristan v Vipavi, v katerem je prostora za 104 stanovalce.

Kot izvajalec storitve pomoč družini na domu Pristan z občino Ajdovščina na podlagi koncesijske pogodbe sodeluje od oktobra 2006. Poleg Pristana storitev v občini nudi še Center za socialno delo Ajdovščina. Izvajalca imata enakomerno razdeljeni območji, mejnik pa je reka Hubelj (pod pristojnostjo Zavoda Pristan spada 'levi' breg oz. Šturje). Občina Vipava pa je prva, v kateri je Zavod Pristan začel izvajati pomoč družini na domu in sicer že leta 2004.

Raznolike oblike pomoči na domu
Običajno ljudje delujemo tako, da nas je strah vsega, česar ne poznamo ali ne razumemo. Glede na to, da starost prinaša mnoge spremembe, je strah seveda razumljiv, vendar povsem odveč. Ker ožji družinski časi nimajo več toliko časa za skrb in pomoč, ki je bila nekoč del družinskega vsakdana, se temu primerno iščejo in odpirajo nove možnosti, ki omogočajo večjo varnost in kakovost bivanja starejših ljudi v domačem okolju.

Pomoč, ki pomeni veliko olajšanje in razbremenitev skrbi za svojce, se prilagodi potrebam in željam posameznega uporabnika in obsega naslednje sklope opravil:

-       gospodinjska pomoč (prinašanje toplega obroka hrane, nabava živil, pomivanje posode, osnovno čiščenje bivalnega prostora, postiljanje …)

-       pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih (pomoč pri umivanju, kopanju, hranjenju, oblačenju …) ter

-       pomoč pri ohranjanju socialnih stikov (spremljanje upravičenca k zdravniku ali pri drugih nujnih obveznostih, vzpostavljanje socialne mreže z okoljem, sorodstvom, družabništvo …).

Cenovna dostopnost

Ena od rešitev je storitev Pomoč družini na domu, katere pomembna prednost je zagotovo cenovna dostopnost. Cena ure pomoči na domu za uporabnika v občini Ajdovščina znaša 5 evrov na delovni dan, 6,70 evra ob nedeljah in 7,20 evra ob praznikih. Za uporabnike v občini Vipava pa cena ure pomoči na delovni dan znaša 6,97 evra. Cene storitve za uporabnika sprejema in potrjuje občinski svet.

Upravičenci do pomoči na domu
Do pomoči na domu so upravičene osebe starejše od 65 let, osebe s statusom invalida ter druge invalidne osebe, ki jim je priznana pravica do tuje pomoči in nege. Nadalje so do storitve upravičeni kronično bolni in osebe z dolgotrajnimi okvarami zdravja, ki so po oceni centra za socialno delo brez občasne pomoči druge osebe nesposobne za samostojno življenje. Do pomoči na domu so upravičeni tudi hudo bolni otroci in otroci s težko motnjo v duševnem in telesnem razvoju, ki niso vključeni v organizirane oblike varstva. Obseg in vrsto storitve določi strokovni delavec skupaj z uporabnikom, glede na njegove želje in potrebe. Vsak uporabnik je upravičen do štirih ur pomoči dnevno oz. dvajset ur tedensko.

Pozitivne izkušnje uporabnikov

Neposredno pomoč na domu v občinah Vipava in Ajdovščina, izvajajo socialne oskrbovalke Tatjana, Petra, Mira, Monika, Andreja, Damijana, Nada, Irena ter javna delavka Jožica. O strokovni usposobljenosti in prijaznosti socialnih oskrbovalk ter o koristih pomoči na domu najbolj pričajo pozitivne izkušnje uporabnikov. Ena izmed njih je gospa Doroteja Rešeta s Planine pri Ajdovščini, ki pomoč na domu koristi že od začetka delovanja Pristana v občini Ajdovščina. Socialna oskrbovalka jo vsako jutro, okrog sedme ure, pride iskat in odpelje v Varstveno Delovni Center (VDC) Vipava, enota Ajdovščina. Popoldan pa jo iz VDC-ja odpeljejo nazaj na Planino. »Oskrbovalke so zelo prijazne in imam jih rada. Vozijo počasi in previdno, kar je zame zelo pomembno,« pravi 67- letna gospa Doroteja, ki vsako jutro zgodaj vstane in že nestrpno čaka na oskrbovalko. Med vožnjo se rada pogovarja in simpatično opozarja na ležeče 'policaje'. Ob ponedeljkih, ko ne gre v VDC, saj takrat doma čaka na potujočo trgovino, ter med vikendi, pa ji oskrbovalka prinese kosilo.

H gospe Rozi Vidrih iz Podrage, ki bo letos dopolnila 88 let, oskrbovalke hodijo dva krat dnevno. »Tako pridne so, da bolj ne morejo biti. Če imam kdaj slabši dan in mi kaj ne gre, so zelo potrpežljive in mi še bolj pomagajo,« pravi gospa Roza, ki se z oskrbovalkami po kosilu rada odpravi na kratek sprehod z vozičkom po vasi. S takšno obliko pomoči oskrbovalk in veliko podporo svojcev, lahko gospa Roza uživa kakovostno obdobje starosti v domačem okolju.

Med oskrbovalkami in uporabniki se velikokrat spletejo posebne vezi. Uporabnikom včasih še več kot topel obrok ali gospodinjska oz. druga oblika pomoči pomeni topla beseda in družba oskrbovalke. Med takšnimi uporabniki je gospa Nela Lah, velika ljubiteljica in zbirateljica knjig, ki oskrbovalkama knjige z veseljem posodi ali pa jima deli nasvete za dobro branje. Gospa Nela, po rodu Tržačanka, ki se je kot mlado dekle intenzivno ukvarjala z atletiko, še danes, pri 87 letih, vsako jutro pridno telovadi in vzdržuje telesno kondicijo. Potrebuje pa pomoč pri gospodinjskih opravilih. Oskrbovalki ji enkrat na teden pomagata počistiti stanovanje.

Ivana Bratož


KAKO DO POMOČI NA DOMU?
Zavod Pristan, Goriška cesta 27, 5271 Vipava

Telefon: 031 764 645 ali 05 36 87 753 (vsak delavnik med 7.00 in 16.00).

Strokovna sodelavka oz. koordinatorka se bo z vami pogovorila o potrebah in željah, vas obiskala na domu ter skupaj z vami poiskala za vas najustreznejšo rešitev. 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi