Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Invalidi po jadranskih otokih

V Društvu invalidov Ajdovščina – Vipava že nekaj let organiziramo jesenski izlet za naše člane. Konec septembra smo se odpravili na jadranske otoke Krk, Rab in Pag.
Za dva avtobusa nas je bilo in v jutranjem klepetu, kako in kaj, smo kar kmalu zagledali Krški most. Še kratek postanek za jutranjo kavico, ob kateri ni manjkalo ugibanja, če bo vreme zdržalo, kako bo na ladji ... Bili smo v pričakovanju čudovitega izleta.

Pripeljali smo se v mesto Krk, kjer smo parkirali avtobusa. Sonce, vonj morja, petje galebov, ribiške ladje, ki so mimoidočim ponujale svoj nočni ulov, množice turistov, ki so si ogledovali neskončno ponudbo na stojnicah in čolni v privezu. Vse to je pripomoglo, da smo se s hitrimi koraki odpravili po glavni rivi do naše ladje z imenom Tajana.

Vesela posadka nas je sprejela na krov. Dobrodošlica za srečno vožnjo in že so zahrumeli motorji. Vsak si je poiskal svoj sedež in z radovednostjo opazoval čudovito pokrajino, ki je drsela mimo naših oči. Posebno čudovit razgled na morje, otok Krk, Goli otok … pa se je ponujal na premcu ladje.

V zraku je zadišalo po sveže pečenih sardelicah. To je tisto, kar smo čakali, se je slišalo po ladji. Oglasila se je sirena in naznanila, da smo pripluli na otok Rab, v mesto Rab. Staro mestno jedro nas je očaralo s svojo lepoto. Na vsakem koraku zanimivega ogleda z vodičem smo lahko občudovali zanimivosti in skrb ljudi za lepoto kraja in kulturno dediščino. Vse, kar so nekateri že vedeli, so ta dan osvetlili z novimi doživetji in spoznanji.

Po kosilu na ladji, ki je bilo ponovno vrhunsko, nas je pot vodila naprej do otoka Paga, v mesto Lun. Tu smo si ogledali nasad oljk. Zasadili so jih približno pred 2.000 leti. Mogočna drevesa polna plodov, ki čakajo, da jih pridne roke oberejo in iz njih iztisnejo najboljše oljčno olje - zeleno zlato, kot mu radi rečejo domačini.

V popoldanskih urah smo se vkrcali in odpluli proti Krku. Ker pa se na ladji nič ne zavrže, so naši člani in posadka s kruhom, ki je ostal od kosila nahranili galebe. Galebi, umetniki jadranja, spuščanja in vzletanja, so že v zraku lovili in se kregali za koščke kruha. Njihova pesem je preglasila ladijske motorje in kar nismo se mogli nagledat tega čudovitega prizora. Med vožnjo na Krk smo si ogledali še delček najlepših plaž, ki jih ponuja ta otok.

Ker pa je vsega enkrat konec, smo se v večernih urah odpeljali proti Ajdovščini. Bilo nam je tako lepo, da smo že po poti domov načrtovali nove destinacije za naš naslednji izlet.

DI Ajdovščina - Vipava

Oglejte si tudi