Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Božično-novoletna filatelistična razstava v Ajdovščini

Člani Društva zbiralcev Ajdovščina - Nova Gorica smo prihod novega leta počastili z zanimivo božično-novoletno filatelistično razstavo, ki smo jo postavili v Mercator centru v Ajdovščini.
Obiskovalci so si lahko ogledali najrazličnejše slovenske in svetovne filatelistične priložnostne izdaje na to temo: božične in novoletne znamke, priložnostne znamke v blokih in zvežčkih, ovitke prvega dne (le - ti izidejo skupaj z novimi znamkami) in veliko zbirko lepih božičnih priložnostnih poštnih žigov pošte 4411 CHRISTKINDL. V tem avstrijskem kraju že od leta 1950 deluje slavna »Božičkova pošta«, ki vsako leto uporablja drugačen božični poštni žig. Tu pa si lahko ogledamo tudi velike mehanske jaslice ter orientalske Pöttmesserjeve jaslice, ki slovijo kot ene največjih na svetu. Postavljene so na 58 m2 iz 778 izrezljanih in oblečenih figur, visokih do 30 cm. Figure je izdelal Ferdinand Pöttmesser (1895 - 1977). Kljub temu, da živimo danes v času, ki nam omogoča drugačne načine komuniciranja, smo še vedno veseli, ko dobimo voščila od sorodnikov ali prijateljev v poštnem nabiralniku na voščilnici ali razglednici, z lepo božično ali novoletno znamko. Voščilnica pa je popolna, če je poleg znamke odtisnjen še lep žig.

Nekaj razstavnih panojev smo namenili tudi slovenskim starim božično-novoletnim  razglednicam. Pokazali smo še vedno lepe, čeprav že okoli sto let stare razglednice, ki so si jih ljudje v naših krajih pošiljali pred prvo svetovno vojno ter take, ki so nekoliko mlajše in so bile poslane pri nas v obdobju med obema vojnama. Vse pa imajo natisnjene slovenske voščilne napise. To so lepi izdelki, ki so jih naše babice hranile kot spominke, vredno pa jih je ohraniti tudi za naše zanamce. Seveda niso manjkale tudi Gasparijeve razglednice, ki se jih še dobro spomnimo, saj so bile pred nekaj desetletji pri nas zelo priljubljene. Ker pa je danes postalo ročno izdelovanje voščilnic zopet priljubljeno, smo postavili na razstavo tudi le - te.

 Ines Ropoša

Oglejte si tudi