Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Obnovljena kapelica 'Pri pili'

V juniju se je ob kapelici 'Pri pili' zbrala zanimiva druščina vaščanov v glavnem iz Gaberij, Planine, nekaj pa tudi iz Erzelja in Slapa.  

Kapelico je leta 1893 postavila družina Poljšak iz Gaberij, po domače se jim je reklo Bizjakovi. V tistem času so bili precej premožni saj so imeli svoj mlin in mnogo vinogradov, njihovi otroci pa so že takrat študirali. Danes od njihove družine nihče več ne živi v vasi.

Po drugi svetovni vojni je bila kapelica zapuščena vse do leta 1993, ko jo je obnovil Jože Marc iz Planine 67a. 

Gaberci so po 26-ih letih ugotovili, da je spet potrebna 'pomladitve'. Obnovili so streho, omet in jo pobelili. Obnovili so tudi kip Matere Božje in v stranske niše postavili na les narisana dva svetnika (sv. Pavla in sv. Petra). In zakaj prav ta dva svetnika? Zato, ker je ena niša obrnjena proti planinskemu hribu sv. Pavla, druga pa proti hribu sv. Petra, kjer je nekoč stala cerkvica posvečena prav temu svetniku in je priljubljena točka sprehajalcev iz erzeljske ali gabrske smeri. Nad sv. Pavlom je narisana obstoječa cerkvica, nad sv. Petrom pa obeležje na hribu, kjer je stala cerkvica, križ in zvonček. 
Tod mimo vodita dve tematski poti, erzeljska 'Med izviri in zaselki' in gabrska 'Krožna pot mimo osmih kapelic'. Eden od smerokazov pa mimoidoče usmerja tudi proti Slapu, po poteh 'Med slapovi in vinogradi'.


Zidarska dela je izvedel Damjan Štrancar, pleskarska dela "Pertini"- Aleksander Marc, oba s Planine. Slike je narisala Dora Jež Čehovin iz Zg. Branice. Vse skupaj so finančno omogočili Gaberci, končni blagoslov pa je opravil domači župnik Marko Sabotič.

En velik hvala vaščanom, ki so poskrbeli, da bo ta skupna kulturna dediščina še naprej pozdravljala vse mimoidoče, ki se iz tega ali onega razloga podajajo po teh lepih vijugastih poteh med vinogradi.  

 

Tatjana Rener

Oglejte si tudi