Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Novi prostori in globalno povezovanje

C-ASTRAL je ajdovsko podjetje, specializirano za proizvodnjo in storitve majhnih sistemov brezpilotnih zrakoplovov s fiksnimi krili. Po enajstih letih dela bo podjetje letos gradilo nove prostore v poslovni coni v Ajdovščini. Iz družbe pa prihaja tudi novica, da je en delež podjetja kupila vodilna svetovna korporacija na področju dronov (Terra Drone).
"V skupino Terra Drone smo se povezali zaradi krepitve globalne prodajne in podporne mreže. Pričakujemo tudi sinergijske učinke uporabe sistemov znotraj skupine z nadaljevanjem raziskav in razvoja ter prilagajanja najzahtevnejšim tržnim priložnostim," je poudaril Nejc Trošt iz podjetja C-Astral, ki dodaja, da je povezovanje predvsem strateškega pomena. C-Astral bo sam še naprej razvijal in izdeloval drone, skupaj z drugimi ponudniki iz sistema Terra Drone pa bodo uporabnikom lahko ponudili celovite proizvode. 

Ajdovski proizvajalec brezpilotnih letalnikov je leta 2017 ustvaril 4,8 milijona evrov prihodkov in dobrih 600 tisočakov čistega dobička ter zaposloval okrog 20 ljudi. Doma uspejo prodati do 20 odstotkov izdelkov, prihodke pa vlagajo v veliki meri v raziskave in razvoj. C-Astral svoja brezpilotna letala in sisteme prodaja po vsem svetu, največ pa so jih doslej prodali v Jugovzhodni Aziji, Južni Ameriki, ZDA, Evropski uniji, nekaj manj pa tudi v Afriki in Avstraliji. Njihovi naročniki so od raziskovalnih ustanov do majhnih podjetij, od nevladnih organizacij do Združenih narodov, pa tudi Slovenska vojska. Poleg Trošta sta med delničarji in zastopniki podjetja še Marko Peljhan in Samo Stopar.Trije soustanovitelji, ki so podjetniško zgodbo pred dobrim desetletjem začeli, si želijo nadaljnjega razvoja tudi v prihodnje.

 

Oglejte si tudi