Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Večer kamišibaj gledališča v Lavričevi knjižnici

Po lanskem zelo uspešnem in obiskanem festivalu »Zaigraj kamišibaj« smo se v Lavričevi knjižnici odločili, da tudi letos pripravimo večer kamišibaj gledališča. To miniaturno japonsko potujoče gledališče (kami pomeni papir, šibaj pa gledališče) ima tudi pri nas vse več gledalcev in tudi izvajalcev, pripovedovalcev. Na miniaturnem odrčku pripovedovalec ob slikah pripoveduje zgodbo. To je lahko pravljica, legenda, basen, lahko je poezija ali pa tudi izštevanka, pregovor …

Na letošnjem večeru si je lahko veliko in malo občinstvo ogledalo kar 17 predstavic, ki so bile namenjena tako mlajšim kot odraslim. Pripovedovalo jih je kar 18 pripovedovalcev. Zvrstile so se avtorske kratke zgodbe, pa ljudske pripovedke in narečna besedila iz Vipavske doline in Doberdoba, zgodbica, ki so jo napisali učenci sami, pa tudi pesem Srečka Kosovela in celo Shakespearjev sonet (v angleščini seveda) in moderna priredba Dahlove Rdeče kapice prav tako v angleščini.

Zgodbe so narisali in pripovedovali tako posamezniki kot tudi učenci Osnovne šole Danila Lokarja iz Ajdovščine in osnovne šole Otlica pa tudi Varstveno delovnega centra iz Ajdovščine.

Kdo ve, mogoče pa bo katera od predstav odigrana tudi na Slovenskem festivalu kamišibaja, ki bo avgusta meseca v Štanjelu.

Vse pa vabimo čez leto dni spet na večer kamišibaja v našo knjižnico.

 

Zdenka Žigon

Oglejte si tudi