Oceni objavo

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina izvedlo 34. medobčinski otroški parlament

V ponedeljek, 11. marca 2024 je, v organizaciji Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina, potekal že tradicionalni otroški parlament. Zasedanje je potekalo v sejni sobi Občine Ajdovščina, udeležilo se ga je 26 učencev iz OŠ Dobravlje, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Šturje, OŠ Col, OŠ Draga Bajca Vipava in CIRIUS Vipava. Mladi parlamentarci so razpravljali na temo duševnega zdravja otrok in mladih.

Zbrane so nagovorili predsednica Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina Kristina Valič, direktorica občinske uprave Občine Ajdovščina Mojca Remškar Planinc in župan Občine Vipava mag. Anton Lavrenčič. Tema letošnjega parlamenta je ponudila mnogo iztočnic, ki so jih mladi s pomočjo šolskih mentorjev obravnavali v letošnjem šolskem letu, svoja dognanja in delo pa predstavili navzočim na seji. Program sta obogatili tudi posebni gostji, in sicer Elizabeta Šapla, univ. dipl. psih. iz Psihološkega posveta in Nina Baša, spec. sist. psih. iz Centra Nadeja, ki sta predstavili strokovne vsebine ter vodili razpravo. Elizabeta Šapla je z delavnico 'Kako prepoznati stisko in poiskati pomoč'  podučila o depresiji in anksioznosti, skupna dognanja so mladi zapisali na tematska plakata, ki ju bodo razobesili na svojih šolah in predstavili še ostalim učencem. Nina Baša je izvedla interaktivno delavnico 'Reka življenja' in mlade opogumila k iskanju rešitev iz duševnih stisk, tako so korak za korakom spletni vrv opolnomočenja.

Srečanje se je zaključili z mislijo, da je duševno zdravje otrok in mladih pomembna tema, o kateri je nujno spregovoriti na glas, predvsem pa storiti več za njeno ozaveščanje v družbi.

 

.

Oglejte si tudi