Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Milenijci milenijcem - nova galaksija idej

Na OŠ Danila Lokarja smo se z veseljem odzvali vabilu Zavoda RS za šolstvo in Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, ki sta razpisala natečaj Milenijci milenijcem – nova galaksija idej. Na natečaju, ki se je pričel konec septembra 2017, je aktivno sodelovalo 26 vzgojno-izobraževalnih organizacij, od tega 19 osnovnih šol in 7 srednjih šol.
V torek, 19. decembra 2017, je potekala zaključna prireditev razpisa »Milenijci milenijcem – nova galaksija idej« . V Veliki dvorani na FDV so podelili nagrade in priznanja za najboljše prispevke. Med sodelujočimi osnovnimi šolami se je OŠ Danila Lokarja odrezala najbolje.
Zmagovalni prispevek so prispevali učenci 7. in 8. razreda OŠ Danila Lokarja Ajdovščina pod mentorstvom Nataše Čuk in Nataše Markič. Sedmošolci in osmošolci so skozi ure medpredmetnih povezav med DKE in šolsko knjižnico sodelovali v projektu Milenjici milenijcem. Motivacijo za izbor posamezne knjige so ponujali prebrani odlomki iz njih. V zaključnem delu ure so si ogledali še razstave Pot knjige, ki jo je oblikovala Javna agencija za knjigo RS. Kako knjiga nastane in pride do bralca, je bilo predstavljeno v stripu. Na šoli se je razstavo, ki smo jo nadgradili z vitrinami, v katerih se je prikazalo razvoj pisnih podlag skozi zgodovino, postavilo z namenom obeležitve 500. obletnice reformacije in s tem tudi državnega praznika. Da lahko govorimo o današnji knjigi, se je potrebno ozreti daleč v preteklost, tja do Trubarja, ki je oče slovenskega knjižnega jezika
in prvih knjig v slovenščini. Z njimi je postavil temelje jezika in obstoja naroda ter nas, Slovence, enakovredno postavil na zemljevid evropskih narodov. Kakšna usoda nas čaka? Ali bomo in kako bomo tu obstali, je odvisno od nas samih.
Učenci so se projekta lotili različno:
Eni so razmišljali o kršenju človekovih in otrokovih pravic. Začeli so se zavedati, da živijo v družbi, kjer so jim osnovne pravice bolj ali manj samoumevne. Na osnovi prebranih knjig NK Svoboda (ŽigaX. Gombač) in Made in Vietnam (Carolin Philips) so učenci pisali svoja razmišljanja o pozitivnih in negativnih stvareh, ki so jih skozi zgodbi spoznali, se identificirali z glavnimi junaki in zapisali, kako bi jim lahko tudi sami pomagali. Dekleta, ki so sooblikovala plakat so izhajale iz kulture knjige, njene zgodovine in Trubarjeve dediščine – reformacije. Skozi pisana odstiranja zgodovine, ki je zapisana v knjigah, shranjena v arhivih, muzejih in knjižnicah, lahko razumejo sedanjost in se usmerjajo v prihodnost. Človek ves čas nekaj vrednoti in presoja, zato so uporabile tehtnico. Slednja na levi strani kaže slabe, negativne lastnosti in opozarja na nepravične stvari, dogodke, ki so se zgodili v prebranih knjigah in se lahko dogajajo tudi okoli njih. Desna stran tehtnice naj bi levo uravnala. Uravnavo so ponazorile z idejami in možnosti lastnega aktiviranja v družbi.
Drugi so dobili idejo, da se aktivirajo najprej v lokalnem okolju. Povabili so gospoda župana ajdovske občine v šolo, kjer so mu predstavili njihove potrebe in ideje. Učili so se kako postati aktivni državljani. Povzetek okrogle mize med učenci in županom je predstavljen na ločenem plakatu.

Tretji so iskali aktivacijo tam, kjer preživijo največ časa, na internetu. Postavitev spletne strani z blogom, namenjene učencem naše šole, s temami, ki so družbeno-kritične in aktualne. Teme, katere drugače njihovi vrstniki nebi niti zaznali. Začeli so s Sirijsko vojno in problemom Sirijskega begunca v Sloveniji Ahmeda Shamieha. Preko te spletne strani, ki bo povezana tudi z socialnimi omrežji, bomo učence učili pravilno izražati svoje mnenje, opozarjati na sovražni govor in v njih vzgajati občutljivost za družbene probleme.
Cilj vseh aktivnosti znotraj omenjenega projekta je bil aktivirati učence v razmišljanju in dejanjih, ki jih lahko sami izvajajo in z njimi osveščajo druge, predvsem svoje vrstnike. Plakat v obliki knjige je namenjen Milenijcem, vrstnikom kot sporočilo, da je čas za samoaktivacijo. S prebranimi knjigami, ki so nastale na osnovi resničnih dogodkov, z uporabo najrazličnejših medijev in s prisotnostjo na družabnih omrežjih, ki imajo ogromno moči, lahko laže razumejo, spremljajo, presojajo in se pogovarjajo o aktualnih problemih. Tako poskušajo razumeti svet, v katerem živijo. Pogled v preteklost pokaže, da so bile za novosti in spremembe potrebne aktivacije posameznikov. Le- ti so jih izražali in udejanjali skozi pisano besedo in umetnost ali skozi oboroženi upor.

Oglejte si tudi