Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Vtisi iz narave izpod čopiča Katje Sarkič

V soboto, 17. oktobra, je bilo v Lični hiši v Ajdovščini odprtje slikarske razstave modne oblikovalke Katje Sarkič.
Katja se je po končani Srednji šoli za oblikovanje v Ljubljani kot modna oblikovalka zaposlila v Tekstini Ajdovščina, ob delu nadaljevala študij Oblikovanja tekstilij in oblačil in je več kot trideset let uspešno oblikovala kolekcije tiskanih tkanin, urejala razstavne prostore in kreirala oblačila za modne revije. Kot oblikovalka tiskanih tkanin je za svoje kolekcije na sejmih Moda prejela več najvišjih priznanj.

Po upokojitvi pred desetletjem se je Katja pridružila kulturno umetniškemu društvu Lična hiša in si želela ponovno ustvarjati. Tokrat je začela spoznavati različne likovne tehnike, kot so akvarel, akril, dekopaž, olje in grafika.

O njenem likovnem ustvarjanju je mag. Polona Kunaver Ličen me drugim zapisala: »Poleg pokrajin, ki jih slika v bolj ali manj pastelnih tonih, pa je v zadnjih letih začela ustvarjati tudi portrete žensk v ekspresivnih potezah in živih kontrastnih barvnih tonih, po navdihu slikarja Jewlenskega. Na tej razstavi pa se umetnica predstavlja tudi s svojimi starejšimi deli, ki jih je ustvarila še v času, ko je kot modna oblikovalka delala vzorce za potiske na blago v Tekstini. Priljubljeni Katjin motiv zadnjega časa pa so tudi šopki manjših formatov v akrilni tehniki, kjer se umetnica izraža na bolj impresiven način. Kot dobra modna poznavalka in estetinja, se Katja Sarkič vsake svoje slike loti s samokritično natančnostjo in željo, da bi njeno delo izražalo njen izreden estetski čut za barve, oblike in kompozicijo. Tako lahko njene ženske portrete povezujemo z elegantno modno samozavestno žensko, ki jih slika v ekspresivni drzni kontrastni potezi; žensko z dolgim vratom, poudarjenimi očmi, ostro zarezanimi sencami, ki kot modna ikona kličejo, da jo obožuje eleganten urejen moški, da jo držeč pod roko popelje na sprehod po promenadi ljubljanskega Tivolija. Prav tako so Katjini šopki, ki bliskovito, v nekaj potezah, nastajajo na špricanih barvnih podlagah z živobarvnimi cvetovi različnih vrst rož iz njenega latnega vrta. Iz nadarjene cvetličarke, se Katja spremeni v oblikovalko šopkov in nato v slikarko svojih okrasnih stvaritev. Katjin slikarski duh vedno znova hrepeni po prostranih pokrajinah Toskane, Provanse in čudovite Slovenije, ki poleg Cerkniškega jezera in Krasa ponuja neštete motive iz narave, od koder Katja črpa navdih za svoje pejsaže v tehnikah akvarela in akrila. Umetnica je začutila željo, da bi s čopičem tako upodobila naravo, da bi razlila barvo na papir, zarisala staro drevo, mediteranski grm, kraško hišo v daljavi, ozko kamnito pot, oddaljeno jezero, osamljene kamne in jesenski ruj. Katja išče v vsakem svojem delu čisto svoj izraz in najde vedno znova samo sebe v barvnih tonih, v potezi in kompoziciji, na vsaki slikarski površini«.

Odprtje razstave so glasbeno obogatil  Polona, Oskar in Jon Ličen. Avtorico in njeno delo je predstavila mag. Polona Kunaver Ličen, Katjine prijateljice so poskrbele za izvrstne dobrote, prijetno je bilo druženje tudi s številnimi Katjinimi sodelavkami in sodelovci, ki so pred dvema desetletjema in več  skupaj ustvarjali in delali v Tekstini.
Vabljeni na ogled razstave, ki bo odprta do 14. novembra 2015.

Niko Ličen

Povezave

Licnahisa

Oglejte si tudi