Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Priznani slovenski ilustrator Damijan Stepančič bo razstavljal v Lični hiši

Ob 13. obletnici Lične hiše vabljeni na odprtje Pregledne razstave ilustracij velikega formata slikarja in ilustratorja Damijana Stepančiča v soboto, 1. oktobra, ob 19. uri v galeriji Lična hiša v Ajdovščini.

Umetnika bo predstavila mag. Polona Kunaver Ličen. Večer bo z glasbo obogatil priznani glasbeni umetnik Lado Jakša. V času trajanja razstave, v torek 11. oktobra ob 18.30, bo ilustrator Damijan Stepančič gost večera v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini. Spregovoril bo o ilustraciji, svojih ilustratorskih izkušnjah ter o svojem lastnem pogledu na ilustracijo.

 katalogu, ki bo na voljo obiskovalcem razstave je mag. Polona Kunaver Ličen med drugim zapisala:   Ilustrator Damijan Stepančič ilustrira stripe, verze, otroške pesmi, pravljice, resnične zgodbe, ... Eden njegovih največjih izzivov pa je bilo ilustrirati Prešernovo Zdravljico, za katero je prejel nagrado Kristine Brenkove za izvirno slikanico. Po njegovem mora biti ilustrator tudi dober bralec, ki zna pričarati vzdušje besedila. Pri svojem delu si prizadeva, da literarni in likovni del delujeta homogeno in kvalitetno ter tvorita celoto in s tem zadovoljita vse bolj zahtevne mlade bralce. "Vrednotenje in merila za svoje delo moraš postaviti sam," meni Stepančič, ki je v svojem ustvarjanju zelo svoboden in humoren v izrazu. Prav tako se njegova svoboda kaže v raznolikih tehnikah, ki jih uporablja za upodabljanje svojih zgodb. Želi, da so rezultati njegovega ustvarjanja dela, ki so barvita, pozitivna, da je v njih mnogo svetlobe, da kompozicijsko dihajo.  Do svojega dela je zelo kritičen, ne mara površnosti in stvari, ki so narejene površno. Zato njegova dela lahko nastajajo več let, nekatere knjige ustvarja istočasno, zaključi, ko začuti, da je dosegel nivo in ga ustvarjeno zadovolji. Ves čas pa gleda sebi čez ramo, ostri svoje kritično oko, se nadzoruje in ocenjuje, da ne bi zdrsnil v stereotipe. Njegov moto je: »Sem tu in me ni. Živim v paradoksu.« Po njegovem je vloga dobre ilustracije, da gradi svojo vizualno zgodbo, ki ni nujno neposredno povezana z besedilom, je pa njegovo dopolnilo in enakovredna materija knjige. »Ob oblikovanju svoje vizualne naracije ustvarjalec sledi lastni viziji, dopušča pot lastnim mislim, odnosu do knjižnega dela, zgodbe in likov.«

Za svoja dela je avtor prejel številne nagrade in priznanja. Lepo vabljeni na odprtje razstave, kjer se bomo  z ilustratorjem osebno srečali.

Niko Ličen

 

Oglejte si tudi