Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Rdeča jabolka 2019

Literarni maraton RDEČA JABOLKA, tradicionalni projekt Kulturnega društva Norma7 Brje, je namenjen vsem regijam Slovenije. K vsakoletnemu sodelovanju so vabljeni: ustvarjalci literarnih zapisov, ki ustvarjajo individualno ali v literarnih in podobnih skupinah, sekcijah, krožkih; člani invalidskih društev, društev upokojencev in drugih društev; stanovalci domov za starejše, socialno zdravstvenih in drugih zavodov; učenci in dijaki osnovnih in srednjih šol; recitatorji, deklamatorji besedil, recitatorske, dramske in bralne skupine; gostujoči ustvarjalci;  slikarji in glasbeniki, ki svojo govorico vpletajo in bogatijo pisano besedo; ljubitelji besedne govorice, poslušalci ali opazovalci maratonskega dogajanja.
Maratonsko druženje ljubiteljskih piscev in vabljenih gostov, je potekalo ob koncu leta 2019 v prijetnem, prijateljskem in ustvarjalnem razpoloženju gostoljubne Ljudske univerze Ajdovščina. Pesmi, črtice, kratke zapise je predstavilo sedemnajst avtorjev, večina javnosti že znanih po svojih izdanih proznih ali pesniških zbirkah. Štirje mladi pisci so svoja mladostniška, žal tudi boleča doživetja bolezni in občutenja sveta, v katerem živijo javno prebirali prvič. Prisluhnili smo poeziji in prozi dveh avtoric, ki pišeta v slovenskem jeziku, četudi jima slovenščina ni materni jezik.

Odlomek recitala 'Leto Valentina Vodnika', ki je bil uspešno predstavljen na poletnih kulturnih dogodkih, je Bralna skupine ONA & ONE Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine spretno vgradila v maratonski program in tako dopolnila recital, ki ga je oblikovala domača skupina Kulturnica. Besedno pripoved je likovno dopolnjevala priložnostna razstava ciklusa slik Rdeča jabolka slikarja Boštjana Močnika iz Tržiča.

Veliko ljubezni do besede, pisane in izgovorjene, sramežljivi bralci, izkušeni maratonski bralci kot tudi sami avtorji. In toplo sprejeti učenci in mladostniki iz CIRIUS Vipava in njihovi odlični mentorji in mentorice, ki so se predstavili z igro, petjem, igranjem in predstavili svoje glasilo STUDENČEK. Uvodni del glasila nagovori: "Vsaka izdana številka je vedno nov izziv, predvsem pa potrditev skrbnega in ljubečega dela mentoric in učiteljic, ki znajo pri vsakem učencu poiskati tisto iskrico ustvarjanja, da se izrazi in potrdi." Glasilo STUDENČEK je na 32. Srečanju specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije ponovno prejelo priznanje za najkvalitetnejše otroško in mladinsko glasilo zavodov za usposabljanje Republike Slovenije. 

 

I.K.

Oglejte si tudi