Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Plečnikova medalja v Ajdovščino

20. aprila so v SNG Opera in balet Ljubljana podelili Plečnikova odličja, osrednja javna in najvišja strokovna priznanja slovenskim avtorjem za vrhunske stvaritve, nastale na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme. Med letošnjimi prejemniki Plečnikove medalje za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture je tudi Tadej Pavlič iz Budanj, študent fakultete za arhitekturo v Ljubljani, ki je medaljo prejel kot del ekipe EASA Slovenija za projekt EASA013: Primer participacije, Žužemberk.

Interdisciplinarna ekipa mladih, ki jo sestavljajo še študentje ljubljanske Fakultete za arhitekturo Aleš Kobe, Aljoša Merljak, Marta Vrankar, Matic Brdnik, študenta mariborske Fakultete za gradbeništvo Matic Kašnik in Tabita Jerant, študent Technische Universität Graz Andraž Lečnik ter diplomantka fakultete za družbene vede Pia Mikolič, je avgusta 2013 organizirala 33. evropsko srečanje študentov arhitekture EASA, ki je v Žužemberk na dvotedensko srečanje pripeljalo 500 študentov arhitekture z vsega sveta.

Tekom enoletnih priprav na dogodek so organizatorji tesno sodelovali z občinsko upravo in v snovanje osrednjega objekta, 60 kvadratnih metrov velikega paviljona v parku na grajskem trgu v Žužemberku, vključili tudi lokalno prebivalstvo. Krajani so tako lahko aktivno sodelovali v fazah definiranja smernic razvoja lokacije kot tudi izbora primernih rešitev, pridobljenih na podlagi prej podanih želja, v končni fazi pa so lahko sodelovali tudi pri sami izgradnji objekta. S tem so organizatorji mednarodno srečanje izkoristili za testiranje principov sooblikovanja prostora v praksi in spodbuditev pospešenih premikov v družbi. Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, so slovenski študenti v okviru mednarodne mreže predstavili participacijo kot eno izmed mogočih poti za nastanek kakovostne arhitekture. Ekipa EASA Slovenija je sicer lansko leto prejela tudi Srebrni grb Občine Žužemberk.

TP

Oglejte si tudi