Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Prva kotlovnica na biomaso bo v Lokavcu

Pri dvorani Edmunda Čibeja v Lokavcu so že začeli z zemeljskimi deli za kotlovnico na biomaso. To bo prva tovrstna kotlovnica za ogrevanje javnih zgradb v občini, gre pa za pilotni projekt iz evropskega programa Holistic.

V čezmejnem jadranskem programu Holistic sodeluje 20 partnerjev iz območja, ki je zaradi naravnih razmer podvrženo pogostim požarom v naravi. Med partnerji je tudi ajdovska občina, ki je pred kratkim že prevzela najsodobnejšo opremo za zgodnje odkrivanje požarov v naravi, samodejno alarmiranje in popožarno stražo, vključno z brezpilotnim letalom. Kot 'stranski produkt' programa je tudi skrb za pravočasno krčenje podrasti oziroma manjvrednega lesa v gozdovih, ki je običajno na udaru požarov. Ta les je najbolj primeren za predelavo v lesne sekance. Zato projekt predvideva tudi gradnjo kotlovnice na biomaso.

Občina Ajdovščina se je odločila za Lokavec, najprej bodo z biomaso ogrevali dvorano Edmunda Čibeja, v drugi fazi pa še šolsko stavbo onstran ceste, pri čemer bodo ugotavljali prednosti in slabosti v primerjavi z obstoječimi ogrevalnimi sistemi. Računajo seveda na znatne prihranke. Po drugi strani pa naj bi projekt spodbudil domače podjetnike h komercialni rabi lesne biomase, ki za občino predstavlja velik energetski in podjetniški izziv prihodnosti. Kar 65 % občine namreč pokriva gozd, ki pa večinoma ni izkoriščen. Znotraj projekta so strokovnjaki izračunali, da poraščene površine v občini razpolagajo s kar devet tisoč tonami lesa, primernega za predelavo v lesne sekance.

Vrednost gradbenih del in opreme znaša okroglih sto tisočakov (brez DDV), izvajalca (Elita Nagode za gradbeni del in Biomasa d.o.o. za opremo) pa morata dela končati pred začetkom kurilne sezone.

Dodatne informacije:

Petra Pavšič, koordinatorka projekta Holistic, 05 36 59 113

Oglejte si tudi