Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Z Osnovno šolo do NPK - Nacionalne poklicne kvalifikacije

Poti do poklica je veliko. Verjetno vsak najprej pomisli na izobraževanje, kjer posameznik pridobi določeno poklicno izobrazbo.Ta način pridobitve poklica je sicer tudi najbolj običajen, a obstaja tudi obratna pot. Marsikdo ni zaključil šolanja in se je že zelo zgodaj zaposlil. Na delovnem mestu se je usposobil za opravljanje določenega poklica, učil se je od kolegov, pogosto tudi od staršev ali starih staršev. Danes je ta znanja mogoče z različnimi postopki vrednotiti in priznavati.

Možnost ovrednotenja in potrditve spretnosti in znanj, pridobljenih z neformalnim učenjem, ponuja tudi Nacionalna poklicna kvalifikacija. Sistem nacionalnih poklicnih kvalifikacij ponuja številne nacionalne poklicne kvalifikacije - NPK. Na Ljudski univerzi Ajdovščina ponujamo možnosti za pridobitev več NPK-jev: Socialni oskrbovalec na domu, Ekološki kmetovalec, Predelovalec mleka na tradicionalen način, Predelovalec mesa na tradicionalen način, Pomočnik kuharja, Pomočnik natakarja, Zeliščar, Izdelovalec kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način, Predelovalec sadja na tradicionalen način idr. Posamezniki se za pridobitev NPK odločajo iz različnih razlogov, največkrat so povezani z zaposlitvijo oziroma opravljanjem dejavnosti. Povečano zanimanje je predvsem za NPK-je, ki so z zakoni predpisani kot pogoj za opravljanje nekaterih poklicev (regulirani poklici).Včasih pa so NPK-ji lahko tudi pogoj za opravljanje določene dejavnosti (npr. dopolnilna dejavnost peke kruha ipd.) ali so pogoj za pridobitev različnih subvencij (mladi prevzemniki kmetij ipd.),  kar tudi pripomore k večjemu zanimanju za pridobitev določenih NPK-jev.

Preden se kandidati vpišejo v postopek pridobitve NPK, morajo izpolnjevati določene formalne pogoje, ki se razlikujejo med različnimi NPK-ji. Običajno je potrebno določeno obdobje predhodnih delovnih izkušenj kandidatov (iz področja NPK-ja) in določena predhodna izobrazba. Zahtevana izobrazba je povezana z ravnjo zahtevnosti del. Pri večini NPK, ki jih izvajamo na Ljudski univerzi Ajdovščina, zadostuje osnovnošolska izobrazba. Odrasli, ki še niso zaključili osnovne šole, imajo možnost dokončanja OŠ tudi na naši ljudski univerzi. Organizacija izobraževanja je prilagojena potrebam odraslih (urnik, gradiva, izpitni roki…). Osnovna šola je za udeležence brezplačna, saj izobraževanje sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, vpis pa poteka celo šolsko leto.

Odločitev za vključitev v izobraževanje je lahko zelo težka, pa naj si gre za dokončanje osnovne šole, nadaljevanje poklicnega, dodiplomskega oz. podiplomskega izobraževanja ali za vključitev v tečaje in usposabljanja. Informacij o izobraževanju je veliko, poiskati pa je potrebno odgovore na vprašanja vsakega posameznika. Kajti vsak od nas ima različna znanja in usposobljenosti ter interese oz. potrebe. Nekateri bi želeli pridobljeno znanje oceniti oz. ovrednotiti, drugi potrebujejo informacije o možnostih nadaljnjega izobraževanja in možnostih za širjenje zaposlitvenih priložnosti. Na Ljudski univerzi Ajdovščina vsem zainteresiranim nudimo možnost individualnega svetovanja, kjer skupaj z vami  poiščemo odgovore na vaša vprašanja v zvezi z izobraževanjem in karierno potjo. Vabljeni, da izkoristite možnost brezplačnega svetovanja in se oglasite pri nas.

V septembru pripravljamo tudi dva informativna dneva in sicer v sredo, 9. septembra, ob 17.30 in v četrtek, 24. septembra, ob 17.30. Vabimo vas, da se za več informacij obrnete na nas na tel: 05 366 47 50 ali 041 437 785, e-pošta: info@lu-ajdovscina.si ali nas obiščete v naših prostorih na Cesti  5. maja 14 v Ajdovščini.

Eva Mermolja

Oglejte si tudi