Oceni objavo

Nastopi Lovskega pevskega zbora Zlatorog

Lovski pevski zbor Zlatorog Vipava je edini lovski zbor na severnem Primorskem. V letu 2020 smo praznovali že 45 let neprekinjenega delovanja in nastopanja, tako na lovskih prireditvah, kot je Revija lovskih zborov in rogistov, pa tudi na drugih prireditvah, kot je Primorska poje, Naši zbori pojo, slovesnosti lovskih družin, pa tudi na pogrebih lovskih tovarišev.

Lovski zbor je bil ustanovljen leta 1975 na Nanosu, na pobudo lovcev po zadnjem pogonu. Na začetku je bilo v zboru čez trideset pevcev iz vseh lovskih družin zgornje Vipavske doline. Prvič smo nastopili 22. maja 1976 v Dekanih. Trikrat smo bili tudi organizatorji revije lovskih zborov in rogistov v Vipavi in sicer 1979, 1989 in 2016. Udeležili smo se tudi več drugih prireditev, kamor smo bili povabljeni in sicer na lovski sejem v Gornjo Radgono, Hubertovo mašo na Mašunu, na proslave na Nanosu, pogosto pa smo gostovali pri drugih zborih ob njihovih praznikih in obratno. Posneli smo tudi zgoščenko s pretežno lovsko tematiko. Pripravljamo se na zlato obletnico - 50 let delovanja, ki bo čez dve leti. Trenutno naš zbor šteje 14 pevcev. Radi bi okrepili naše vrste, zato vabimo, da se nam pridružijo novi pevci, predvsem lovci, pa tudi ostali pevci, ki imajo veselje do petja in druženja, saj ni pogoj, da mora član biti tudi lovec. V zboru prepevamo samo še trije ustanovni člani in sicer Franjo Slejko, Jože Kalc in Bogdan Ambrožič, ki je tudi predsednik. Zbor vodi Peter Vidrih. 

Sredi novembra smo gostovali v Centru starejših občanov Pristan v Vipavi. Vodstvo Centra vsake toliko časa organizira kakšno prireditev za stanovalce. Popestritev vsakdana je seveda dobrodošla, kar je bilo videti z navdušenim aplavzom po vsaki odpeti pesmi.. Zapeli smo pet pesmi z lovsko tematiko in pet ljudskih pesmi. Dogovorjeno je bilo tudi še za ponovno srečanje.

V farni cerkvi sv. Petra v Dobravljah smo 25. novembra 2023 sodelovali pri lovski maši za pokojne lovce, umrle med covidom in tako prispevali k slovesnosti sv. maše.

Pred začetkom maše so nastopili tudi Brkinsko-kraški rogisti pod vodstvom. Po končani maši smo izvedli koncert skupaj z Brkinsko-Kraškimi rogisti, ki so pod vodstvom Jakoba Gustinčiča odigrali pet skladb, Zlatorog pa je dodal deset pesmi. Po aplavzu sodeč so bili obiskovalci zadovoljni. Nato smo se preselili v dvorano v Dobravljah, kjer smo ob prigrizku in dobri kapljici zapeli še nekaj pesmi.

V začetku decembra smo v dvorani na Gradišču pri Vipavi organizirali koncert z gosti iz zamejstva. Klapa Skala iz Gropade je nastala leta 2020 iz takrat že zamrznjenega delovanja vaškega zbora Skala-Slovan. Skupina petih pevcev se je ob pogrebu njihovega prijatelja dogovorila, da se ponovno zberejo in sestavijo pevsko skupino. Uspelo jim je nagovoriti mlado zborovodkinjo Loro Pavletič, da jih je začela učiti. Odločili so se poseči po pretežno dalmatinskem melosu. Odlična skladnost glasov je tudi na Gradišču pričarala pravo dalmatinsko vzdušje. Predstavili so se z devetimi skladbami. Obiskovalci so bili navdušeni.

Seveda je tudi Zlatorog prispevali svoj delež z izvedbo desetih pesmi z lovsko, pa tudi ljudsko tematiko. S takimi koncerti bomo še nadaljevali in se trudili ohranjati pevsko kulturo tako med lovci kot tudi splošno med ljudmi, zato vabimo v naše vrste nove pevce.

Jože Kalc

Oglejte si tudi