Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
18°C
1°C
JUTRI
10°C
-1°C
Deli
7501

Gostili smo Radivoja Pahorja

Lavričeva knjižnica se včasih 'odpravi na teren' in pripravi srečanje izven njenih zidov. Po povestičarju Mihi Jazbinšku, priljubljeni mladinski pisateljici Tatjani Kokalj, avtorici najbolj rezerviranih knjig Mileni Miklavčič smo na domačiji Malik na Slapu 31. maja 2018 gostil esejista, pedgagoga, sociologa, predvsem pa pesnika Radivoja Pahorja. Na sprehod po njegovih pesniških zbirkah nas je popeljal dober poznavalec Pahorjevega ustvarjanja prof. Bojan Bratina.

Radivoj Pahor je povedal, da je njegov ljubi pesnik Janez Menar, prvo pesniško zbirko 'Tudi to je pot' je objavil že daljnega leta 1973, potem je pesniška muza utihnila za celih 30 let, saj je naslednja pesniška zbirka 'Glineni plašč' izšla leta 2003. V tem premoru sta v ospredje stopili pedagoško delo in skrb za družino. Ne moremo sicer govoriti, da gre za 30 sušnih let, saj je napisal nekaj pesmi, vendar je čakal na novo vzpodbudo, ki se je potem pojavila ob smrti prijatelja, tudi pesnika, Nevina Birse. Takrat je izšlo Deviško satje, v katerem se je predstavil kot dober poznavalec soneta. Sam prizna, da je to sicer forma, ki jo je težko pisati in je zelo zahtevna, vendar pa se s sonetom lahko marsikaj pove. Vsebinsko so pesmi zelo raznolike, soneti so združeni v različne sklope: od domoljubnih, ljubezenskih do šaljivih in nagajivih. Za Endemičnim diskurzom in zbirko 'V plašljivem vrbju' sta potem izšli še 'Niti črke več' in 'Roža bo moja' s poskočnim ritmom in avtorjevo ironijo.

Zadnja pesniška zbirka 'Predivo črne bršljanke' je izšla leta 2017.

Posebnost je Pahorjeva likovno-pesniška mapa 'Brevir srca', v kateri je sodeloval z Markom Krumbergerjem, z njo se je skušal približati likovnosti poezije. Ob izdajah v samostojnih pesniških zbirkah je bil Radivoj Pahor zelo pogosto prisoten tudi v Primorskih srečanjih, Fontani, Krasu, Primorskem dnevniku ….

Pesmi so torej tiste, ki mu ne dajo miru, zato je njegov opus zelo bogat.

Obiskovalci literarnega srečanja na Slapu smo imeli možnost prisluhniti kar precejšnemu številu pesmi in veseli smo bili, ker jih je prebiral kar avtor sam.

Marija Bajc

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!