Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Izboraževanje animatorjev

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje izvaja letna izobraževanja za mentorje in animatorje po regijah Slovenije. Letošnje srečanje animatorjev, ki je bilo konec marca, je zgledno organizirala UTŽO Ilirska Bistrica. Udeležili so se ga animatorji in predsedniki univerz iz Kopra, Izole, Pirana, Postojne, Logatca, Sežane, Ilirske Bistrice, Nove Gorice, Goriških Brd in Ajdovščine. Srečanje je bilo razdeljeno na izobraževalni del – predavanja in na predstavitve prisotnih društev, s poudarkom na medgeneracijskih povezovanjih in vklapljanju starejših v družbeno okolje, v katerem delujejo.

Za animatorje, ki so v študijskih skupinah povezovalci med mentorji, vodstvi univerz in predvsem znotraj skupin, so bila predavanja zanimiva in koristna. Vodenje in povezovanje skupine namreč zahteva določena znanja in veščine, zato so napotki, izmenjava izkušenj in idej dobrodošla pomoč za uspešno delovanje.

Iz predstavitev prisotnih univerz je razvidno, da se njihovi člani dejavno vključujejo v svoja okolja. Obnavljajo kamnite pastirske hiške na Krasu, raziskujejo in popisujejo vodne vire, učijo osnovnošolce lepe pisave, če naj bo navedeno le nekaj zanimivih aktivnosti. Tudi Društvo MOST ima v programu za študijsko leto 2017/18 bogat nabor projektov, s katerimi se predstavlja javnosti. V Mostovi kamnoseški delavnici izdelujejo kamnite reliefe križevega pota za Vipavski Križ, sklesali so miniaturni kamniti mlin, njegovo delovanje bodo prikazali na več osnovnih šolah. Dramska skupina Žar bo nastopala z lutkovno predstavo Pestrna, prirejeno po Bevkovi istoimenski povesti. Astronomski krožek je pripravil razstavo, ki v besedi in sliki prikazuje zgodovinski razvoj in dosežke astronomije iz obdobja pred našim štetjem. To je le nekaj projektov med številnimi drugimi aktivnostmi Društva MOST – UTŽO Ajdovščina, ki bo junija praznovalo 20. obletnico neprekinjenega delovanja.

Dora Furlan

Oglejte si tudi