Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Dan odprtih vrat na podružnični šoli Vrtovin

Sredi decembra smo vrata naše male podružnične šole odprli za starše, stare starše in druge sorodnike. Želeli smo, da za en dopoldan upočasnimo ta nori decembrski živžav in se potopimo v topel družinski objem, pa čeprav v šoli.
Veliko obiskovalcev je prišlo in začeli smo ustvarjati. Vsak učenec je dobil star lesen pladenj in ga s pomočjo družine spremenil v novoletni pladenj. Za to smo uporabili papirnate prtičke z novoletnimi motivi, malo lepila in vode. Nastali so unikatni, očarljivi pladnji. Najlepše pa je bilo prav to, da so starši in otroci pri izdelavi sodelovali.

V ta zanimiv in čaroben dan smo vključili še kanček več čarobnosti z ogledom sklopa risanih filmov Lisička in druge zgodbe. Ker je filmska vzgoja na naši šoli postala že način življenja in ne samo projekt, se nam je zdelo prav, da so v to vključeni tudi starši in stari starši. Slop risanih filmov govori o prijateljstvu na zanimiv, globok in poučen način. Vsak gledalec je nekaj spoznal. Učenci so gledali skozi otroške oči, doživljali preko lastnih izkušenj, starši pa skozi oči odrasle, izkušene osebe, modro in polno življenjskih naukov. Vsakega pa se je sporočilnost dotaknila in ga navdušila. Po ogledu vsakega kratkega risanega filma, smo imeli tudi refleksijo. Najprej so svoje občutke izrazili učenci, nato še starši. Učenci so risanke spremljali z zanimanjem in brez težav opisovali svoje občutke ter pomisleke, ki so se rojevali v njih ob gledanju. Starši in stari starši pa so bili presenečeni zaradi drugačnosti teh risank. Vsi so se strinjali, da bi takih risank na televiziji moralo biti veliko več.

Kako so se ti kratki risani filmi dotaknili tako učencev kot njihovih sorodnikov, smo lahko občutili, ko so učenci in starši po ogledu dobili ustvarjalno nalogo: narisati ali napisati so morali svoja doživetja, razmišljanje, občutke. Učenci so odšli v drugi razred in ustvarjali sami, starši pa tudi. Svoje izdelke so nato tudi predstavili eden drugemu in vsem nam. Zanimivo je bilo videti starše, kako so z občudovanjem gledali in poslušali svojega otroka, kako predstavlja svoj izdelek in prav tako učence, ki so se smehljali ob pogledu na izdelek odraslih. V vsaj treh primerih pa je otrok narisal isti prizor iz pravljice, kot njegov starš. Ti občutki so bili staršem in otrokom še posebej lepi in polni presenečanja. Mislim, da so ti skupni trenutki prav vsem polepšali dan.

 

Vodja podružnične šole Vrtovin

Tanja M. Jamšek

Oglejte si tudi