Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C

20. Bubin tek in pohod na Javornik

##VIEWS##
Organizator: DRUŠTVO TRILLEK, DRUŠTVO ZA OHRANITEV STARIH OBIČAJEV
Kontaktni podatki organizatorja: Sandi Škvarč, drustvo.trillek@gmail.com, 03 668603.
Vstopnina: 15€

Leta 2004 je bil na pobudo Antona Podobnika in Mateja Peljhana prvič organiziran Bubin tek na Javornik, v spomin na pokojnega vsestranskega športnika in aktivnega sokrajana Silva Tratnika. Dve leti pozneje je organizacijo tekme prevzelo društvo Trillek in uspešno smo mu dodali tekmovalno noto, saj mo ga umestili v koledar tovrstnih prireditev: šteje za točke Primorskih gorskih tekov. S tem smo zagotovili večjo konkurenco.
Ob teku prirejamo tudi pohod, vse z namenom, da se v dogodek tako ali drugače vključi še več krajanov in drugih zainteresiranih pohodnikov, ki se tudi sicer podajajo na pohod na Javornik. Dogodek smo lani nadgradili s trailom, ki ponuja pogled in razgled na morje in Triglav.
Proga poteka po slovenski planinski poti od Cola do planinske koče na Javorniku. Trasa je v preteklih letih doživela manjše popravke, od leta 2010 je njena dolžina 9.3 kilometra, višinska razlika pa 530 metrov, izjema je bilo leto 2013, ko je bila proga zaradi pomladnega snega krožna, s štartom in ciljem na Colu. Največ zmag imata domačina Marko in Petra Tratnik, ki sta tudi državna reprezentanta in udeleženca največjih tekmovanj v gorskih tekih.
Proga je zahtevna in je primeren izziv tako za aktivne gorske tekače, kot za tiste, ki se z gorskim tekom ukvarjajo rekreativno in lahko intenziteto teka prilagodijo svoji pripravljneosti oziroma konfiguraciji proge.
Letos smo tradicionalnemu pohodu in teku na Javornik, v sodelovanju z Atletsko zvezo dodali Prvenstvo Slovenije v disciplini - gor, tekma bo tudi izbirna za sestavo slovenske reprezentance za udeležbo na evropskem prvenstvu.

Prireditev Bubin tek na Javornik je nekaj posebnega, ker poteka na ozemlju dveh občin. Prireditveni prostor in štart sta na Colu, cilj pa na Javorniku v idrijski občini. Posebna je v tem, ker je obenem tek in pohod, s tem da pohodniki skrbijo za vzpodbudo in vzdušje med tekači, ki jih prehitevajo na vzponu proti Javorniku. Z oglaševanjem prireditve in objavami na tekaških forumih, želimo letos pritegniti še več tekačev iz Italija in Hrvaške ter obenem vzpodbuditi še več pohodnikov. Z dogodkom želimo dati pomen rekreativnemu gibanju v naravi, letos bomo iz tega zornega kota k sodelovanju povabili družine. Bubin tek je ena najstarejših tovrstnih prireditev v občini Ajdovščina, predvsem pa prireditev, ki poteka neprekinjeno od leta 2004. Pripravili in izvedeli smo jo tudi v časo koronakrize.
Posebna je v skrbi za tekače, saj jim zagotovimo prevoz garderobe na štart, uredimo tudi prevoz za njihov povratek na prireditveno - štartni prostor. Po podelitvi priznanj vselej sledi druženje z izmenjavo vtisov, kar je pomemben vidik takšnih tekem, saj lahko tekači izmenjajo svoje izkušnje in načine tekaških treningov. Gostoljubnost organizatorjev, ki se kaže tudi v ponudbi domače kulinarike, je pomembna za širjenje dobrega glasu o prireditvi.
Letošnja prireditev je jubilejna - dvajseta. Poteka brez prekinitve od leta 2004. Pripravili smo jo tudi v kovidnih letih.

Oglejte si tudi