Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Hura počitnice na Stranicah

Turistično olepševalno društvo Stranice je tudi to leto ob zaključku šolskega leta organiziralo s prijatelji HURA POČITNICE. Otroci osnovne šole in vrtca Stranice so skupaj s starši spoznavali zanimivosti in posebnosti kotičkov Krajevne skupnosti. Nekateri so bili na tej poti od Čretveža po Rimski cesti preko Zverovja do Ribnikov celo prvič.

Pričelo se je na Čretvežu pri prijetni domačiji Maksl z okrepčilom zdrave jabolke in naravnega soka. Navdušeni so bili nad posebnostjo Črne kuhinje, pripoved lastnika Andreja kako se še vedno uporablja v prave in resnične namene pa je bila izvrstna. V kuhinji še vedno diši saj je na stenah vidna posledica večletnega dima, ki se je in se še vsake toliko časa veje iz krušne peči čez kuhinjo v na drugi strani narejeno luknjo – dimnik. Napotili so se v smeri Ribnikov po zgodovinski Rimski cesti, ki je bila zgrajena kar nekaj sto let pred našim štetjem. Zgodovina in takratni pomen Rimske ceste nam je pričaral Pohorski klatež - Gojko, kar je bilo tudi zelo poučno, saj je ta del ceste bil takrat ključnega povezovalnega pomena med Trstom in Dunajem. Sledil je pohod do lepot Zverovja, kjer iz tal v obliki mehurčkov izvira kvalitetna voda Rogla. Željni in žejni so jo lahko tudi na tem mestu  celo poizkusili. Pomen vode za življenje in pravljični utrinek straniškega Zverovja nam je pričaral Škrat – Vili. V pričakovanju kje so Ribniki Stranice, so nadaljevali svojo pot. Spet je sledila učna ura, kako se »rodi« ribica, kako se prehranjuje, koliko mesecev so ribice stare v posameznih bazenih in še in še. Sprehodom med ribniki je bil zanimiv in motiviran pod strokovnim vodenjem Nika. Pokazal je tudi »velikanke lepotice« Rdečo, Ameriško in Potočno postrv, kjer živijo skupaj v istem domeku – ribniku.

Za konec pa je sledil pričakovan oddih na ugodnih klopcah v prijetnem okolju ob vodi na travniku. Sedeli in igrali so se celo nad vodo, uživali ob prigrizkih, soku, sladoledu in igranju na igralih ter igrami z baloni.

Otroci Stranic, naslednje leto se vidimo na HURA POČITNICAH v drugem okolju. Do takart pa naj ostane PRESENEČENJE.

Oglejte si tudi