Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
-4°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

POHOD KUM - MEDVEDJEK

Med člani sekcije pohodnikov pri OZVVS Zasavje že nekaj časa tli projekt »Pohodniška povezava bojnih spopadov junij 1991«, kar pomeni, da bi s pohodi povezali vse ognjene točke v Sloveniji iz tistega časa, opisali pot in posredovali osnovne podatke o poti. Projekt smo začeli uresničevati zadnjo soboto v novembru 2014, ko smo se podali s Kuma proti Medvedjeku.
Naj spomnimo, da so Kum, pravzaprav oddajnik, 28. junija napadla letala jugoslovanske vojske in raketirala oddajni stolp, pri tem pa ranila osem braniteljev, pripadnikov 136. samostojnega voda TO KS Dobovec, Ivan Starina pa je dobil tako težke rane, da je kasneje preminul. Napad so ponovili še 2.7., vendar z veliko manjšo materialno škodo, predvsem zaradi prerazporeditve enot.

 

Dan preje se je po predhodnih spopadih v okolici Novega mesta premaknila motorizirana oklepna kolona, ki je že na dan osamosvojitve krenila iz vojašnice v Karlovcu, z namenom zasesti civilno letališče na Brniku. Napotili so se po takratni hitri cesti Novo mesto – Ljubljana in  prodrli do Medvedjeka, kjer jih je ustavil 21. ObmŠTO.

Zadnjo soboto v novembru smo člani sekcije pohodnikov OZVVS Zasavje in gostje s pohodom povezali dve lokaciji bojnih spopadov junija 1991, Kum in Medvedjek.

Udeležili smo se ga: Silvo Prosenc, Vojko Zupančič, Zvonka Zupančič (kot gostja), Marko Kalem, Tone Podkrajšek, Vid Jerič, Nesti Kokalj, Jano Grden, Silva Kaliope (kot gostja), Stane Lipoglavšek, Franc Cukjati (kot gost), Mojmir Maček z gostom Krištofom, Mirko Drnovšek in Miran Gorišek, voznik.

 

S tem smo pričeli uresničevati že dalj časa tleči projekt s pohodi povezati vse točke ognjenega delovanja junija leta 1991 v Sloveniji.

 

Prvi korak je storjen, pot opisana, dokumentirana in opravljena. Hodili smo nekaj malega po planinskih poteh, po stezah, brezpotjih, po cestah in kolovozih. Prehodili so dobrih 36 km.  

 

Ob sedmih zjutraj smo krenili s Kuma, kjer nas je pred tem prijazni oskrbnik koče Roman Ledinek pogostil s kavo in čajem. Pot so nadaljevali proti Malemu Kumu, Borovaku in čez gozd proti Pungartu in nato skozi Sopoto proti Dolam, Brezovemu in Gabrovki, čez Čatež proti Krtini, Martinji vasi do Medvedjeka.

Pri pomniku na Medvedjeku so nas pričakali veterani OZVVS Trebnje, predsednik Matjaž Malenšek, podpredsednik Miro Resnik in Janez Bobnar ter še enkrat osvetlili potek dogodkov 27. in 28. junija 1991, ko je padlo osem ljudi, od tega pripadnik 21. ObmŠTO Franc Uršič, gospodar bližnje kmetije Anton Kotar in šest voznikov na cesti blokiranih tovornjakov.

 

Po poklonu žrtvam in prižigu sveče, smo se prestavili v večji prostor v Martinji vasi in se še nekaj časa družili, si izmenjali vtise in se okrog desetih zvečer razšli z obljubo, spomladi nadaljevati pot od Medvedjeka do Krakovskega gozda.

Besedilo: Mojmir Maček 

Slike: arhiv Sekcije pohodnikov

Oglejte si tudi