Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
2°C
SOB.
17°C
4°C
Oceni objavo

ZAGORSKI RIBIČI VLAGALI MLADICE V POTOK MEDIJA

Zagorski ribiči so pretekli teden vložili 7000 mladic v potok Medija. Pod vodstvom Marjana Kreča so člani Zdravko Fajfar, Maks Marinčič, Bruno Urbanija, Almir Dormišević in Rok Kreča trikrat napolnili kontejner za prevoz rib in mladice vlagali v Medijo od vrtca v Kisovcu pa vseskozi do Lesjega potoka na Izlakah.

 

Dvoletne mladice so nabrali v ribogojnici na Ribniku, kjer jih sami vzgajajo in tako skrbijo za poribljevanje svojih potokov že vrsto let.

 

Po besedah Zdravka Fajfarja mladice plavajo proti toku in se naselijo v prostih tolmunih. K sreči je v tem delu Medije še kar nekaj pragov in ovinkov, da si ribe lahko najdejo primerno zavetje, kajti pri ribah velja, da se naselijo le tam, kjer je dovolj prostora za prehranjevanje in tako tudi za preživetje.  

 

Žal pa tako ni v vseh gojitvenih potokih, saj človek vse preveč in nestrokovno posega v vodotoke zaradi različnih razlogov, pri tem pa jih ne naredi niti poplavno varne, niti prijazne vodnim živalim.

 

Dobre vode, so žive vode in k sreči imamo v naši dolini ljudi, ki se tega zavedajo, še več, delujejo in to prostovoljno. Nas bo le še prostovoljstvo obdržalo v preživetju?

 

Mojmir Maček, besedilo in slike

Oglejte si tudi