Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Vandrovke na Križni gori

Lep sončni torek je bil 7. oktober in pot nas je vodila proti Notranjski, natančneje v občino Cerknico. Kar  34 pohodnic in 4 pohodniki smo se najprej ustavili v Cerknici in se okrepčali z jutranjo kavico. Avtobus nas je odložil v Ložu in začeli  smo z našim  pohodom, ki je malo daljši od običajnih torkovih. Družba je bila prijetna, v pričakovanju, da vidimo spet lepo Križno goro, ki smo jo obiskal že leta 2011. Seveda bilo je še prijetneje, ker so nam delali družbo Milan, Franci, Miha in Andrej.

 

Križna gora se nahaja nad Ložem na višini 856 m. To je romarska pot in ko smo tako hodile po poti proti vrhu, so nas pozdravljale kapelice, ki so zelo lepo urejene. Vsaka vas iz okolice Loža je postavila svojo kapelico. Označene so od I-XIV in ko prideš na vrh, je cerkvica. Med božjepotnimi cerkvami na Notranjskem ima posebno mesto Križna gora v župniji  Stari trg pri Ložu. Sem so že od nekdaj radi zahajali Notranjci, Primorci in Dolenjci. Cerkev na široko odpre svoja vrata romarjem petkrat na leto.

 

 Hrib je bil naseljen že v davnini. Tu je bilo prazgodovinsko gradišče, pozneje pa antična naselbina. O njima govore številne najdbe in 135 m dolg zid na severni strani hriba. Sem so se zatekali Notranjci v burnih letih 15. In 16. stoletja pred roparskimi Turki.

 

Je izredno lepa razgledna točka. Ob vsakem letnem času pa boste ob lepem vremenu nagrajeni  z lepoto Notranjske. Tudi  Vandrovke smo se zadržale tam gori kar nekaj časa, se malo okrepčale in prisluhnile Milanu, ki nam je povedal veliko poučnega in zanimivega o tej gori, o ljudeh in dogodivščinah v davnih časih. Tudi Zalka je dodala nekaj podrobnosti.

 

Na vrhu gore so mi pohodnice in pohodniki zapeli lepo pesem, mi čestitali za rojstni dan, ki sem ga slavila naslednji dan. Hvala vsem !!!

 

Dan se je prevesil v drugo polovico in  polne dobre volje smo se počasi začele spuščati po gozdni poti v dolino. Spremljalo nas je izredno toplo, sončno vreme, kar nenavadno za ta letni čas.

 

Na koncu pohoda pa je vodnik Milan pokazal vse svoje organizacijske sposobnosti, za kar mu čestitamo in se zahvaljujemo. Kako dobro, da nas na daljših pohodih spremlja!

 

Spet smo dodale en kamenček v naš mozaik pohodov. Zahvaljujemo se vodnici Zalki in vodniku Milanu, ki sta poskrbela za tako številčno druščino.

 

Zapisala in foto: Šurca Fani

 

Zapisala in foto: Šurca Fani

Oglejte si tudi