Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Svizci na Jurčičevi poti

Dne 17. septembra smo imeli planiran pohod k izviru Tolminke, pa je bil zaradi padlega skalovja na cestno proti Javorci prestavljen na kasnejši termin. Tako smo posegli po rezervnem pohodu in dolgoletna pohodnica Zalka nas je popeljala po Jurčičevi poti, ki je speljana od Višnje gore preko Polževega do Jurčičeve domačije na Muljavi.

 

Postanek za kavico smo imeli v Višnji gori, pohod pa zaradi vročega in soparnega dneva pričeli na Polževem. Na vrhu Križko-Polževske planote, na višini 630 m, smo uživali prvi lep razgled na valovito pokrajino Dolenjske. Tu stoji cerkvica sv. Duha,  zgrajena v gotskem stilu, na kateri je  zanimiv portal, ki je nekaj posebnega. Pred vhodom stojita dve lipi, stari 150 let. Med  pohodom nam je ga. Zalka pokazala  vasi, ki so nanizane po okolici Muljave.

 

Krajši postanek smo imeli na Muljavi. To je prijazna dolenjska vas, ki se je spojila z imenom Josipa Jurčiča, ki je s svojimi deli postavil trdne temelje slovenskemu pripovedništvu. Jurčičeva domačija je muzej na prostem, ki govori zgodbe o življenju kmečkega prebivalstva, je tudi kulturni spomenik, ki ohranja podobo slovenske kmečke arhitekture.

 

Obiskali smo tudi izvir reke Krke pri  Krški jami. Pot nas je v nadaljevanju peljala skozi vas Gradiček, kjer je tudi jama in kraški izvir Poltarice do vasi Krka, kjer smo počakali na avtobus.

 

Ob zaključku nam ni bilo žal, da se nam je za las izognil načrtovani izlet v dolino Tolminke.

 

Zapisali Svizci iz Borovnice

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak

Oglejte si tudi