Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Razstava fotografij Europe Donne v Kavarni Park

Europa Donna Slovenija je samostojna, neodvisna, neprofitna organizacija civilne družbe, članica evropske zveze Europa Donna. Povezuje zdrave ženske, bolnice z rakom dojk, posameznike in strokovne institucije v Sloveniji v boju proti raku dojk. Glavni cilj slovenskega združenja je vsem ženskam v Sloveniji zagotoviti enake možnosti za zgodnje odkritje bolezni, takojšnje in učinkovito zdravljenje ter rehabilitacijo.
Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. V Sloveniji letno zboli več kot 1200 žensk. Mesec oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk, ki ga združenje vsako leto obeležuje. V letu 2014 so pripravili projekt pod naslovom “Lep je dan!”, s katerim želijo pokazati, kako čudovit je lahko dan, kako čudovito je lahko življenje kljub bolezni. V sklopu tega projekta so pripravili tudi črno-bele fotografije z roza trakom preko prsi, na katerih je 36 bolnic in ozdravljenk. Skozi objektiv je pozitivno podobo bolnic in ozdravljenk, ki so se srečale z rakom dojk, ujel fotograf Tomaž Levstek.

Projekt se tako nadaljuje v letošnjem letu, z razstavo v Kavarni Park na Vrhniki.

Na odprtju razstave ki jo je povezovala Neja Malavašič Šurca, so sodelovale učenke 2. in 3. razreda glasbene šole Vrhnika. Na klavirju in flavti so nastopile Živa Celarc (flavta), Mia Sumina (flavta), Neža Kavčič (flavta), Sara Jemec (flavta) in Žana Blažič (klavir). Zaigrale so skladbo Blaža Puciharja z naslovom Bugi Vugi. Na klavirju štiriročno pa sta Ajda Oblak in Pika Gabrijelčič zaigrali skladbi: norveška -  Festival dance in Carol Barratt -  Mopstick rag.

Na odprtju razstave je spregovorila tudi generalna sekretarka Europe Donne Tanja Španič in poudarila da je vesela da se projekt  nadaljuje po ostalih mestih po Sloveniji in se s tem širi osveščenost o raku dojk.

Na koncu smo si ogledali videospot Lep je dan, ki so ga v lanskem letu posnele članice Europe Donne in je nastal s pomočjo koreografa Matevža Česna iz plesne šole Bolero, režiserja, montažerja Žige Zupančiča, za celostno podobo pa je poskrbela Jana Koteska.

Razstava je na ogled v Kavarni Park do 8. junija 2015.

Europa Donna se za sodelovanje pri odprtju razstave zahvaljuje Kavarni Park, podjetju DG69, Glasbeni šoli Vrhnika, povezovalki programa Neji Malavašič Šurca in fotografu Leonu Novaku.

Jožica Alič

Oglejte si tudi