Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

50 let srčne šole

Vrhnika, 21. april – Že pet desetletij je na Vrhniki organizirana skrb za učence, ki obiskujejo nižji izobrazbeni standard in posebni program vzgoje in izobraževanja, kar so obeležili v matični Cankarjevi osnovni šoli. S kulturnim programom, razstavo in pogostitvijo so počastili jubilej in ter hkrati tudi starše, prijatelje in nekdanje učitelje.
Leta 1964 so na Vrhniki ustanovili prvi oddelek s prilagojenim programom, ki so ga dve leti kasneje priključili OŠ Janeza Mraka. Prostorski pogoji so bili slabi, imeli so jih v krajevni skupnosti, v šoli, prostore so si delili celo z glasbeno šolo. Ko sta se leta 1980 Mrakova in Cankarjeva šola združili, so oddelke prilagojenega programa preselili v Cankarjevo šolo, s čimer so dobili bistveno boljše pogoje za delo. Leta 1990 so ustanovili prvi oddelek za osebe z zmerno motno v duševnem razvoju. Kasneje so ga preselili v staro šolo v Podlipo, kjer so konec 90. let ustanovili varstveno delovni center. Dotrajanost objekta in neekonomičnost sta botrovali, da so se leta 1996 oddelki posebnega programa preselili nazaj na Vrhniko.
Danes potekata dva programa izobraževanja: program osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom in posebni program vzgoje in izobraževanja. Izhajajoč iz omenjenih programov so oddelki organizacijsko združeni v Podružnico NIS in PP. »V šolskem letu 2015/16 imamo štiri kombinirane oddelke nižjega izobrazbenega standarda in tri oddelke posebnega programa vzgoje in izobraževanja ter dva oddelka podaljšanega bivanja. Pouk poteka v dveh zgradbah, na Lošci in na Tržaški 2. V letošnjem letu je v naše oddelke vključenih 55 učencev. Poučuje jih devet specialnih pedagogov in tri varuhinje. Pouk športa in računalništva poučujejo tudi učitelji iz večinske šole,« je pojasnila Maja Ledinek, vodja podružnice.
Šola pokriva veliko področje: Vrhniko, Logatec, Rovte, Borovnica, Brezovico, Dobrovo, Polhov Gradec, Log-Dragomer, Horjul, Podpeč, Hotedrščico, Cerknico. Pouk poteka po smernicah ministrstva: naravoslovne in kulturne dneve organizirajo tako, da se pridružijo večinski šoli, ostale dneve pa prilagodijo sposobnostim učencev.

Ravnateljica matične šole Polonca Šurca Gerdina je ob jubileju dejala, da jo nenehna selitev šole NIS in PP spominja na selitev Cankarjeve družine, ko ji je pogorel dom. A kot je dejala, se zdi, da so se oblaki razgrnili, kajti občina Vrhnika razmišlja, da bi v iskanju novih šolskih prostorov, omenjeno podružnico preselila v prenovljeni Rokodelski dom.
Dobro uro dolg kulturni program so oblikovali učenci in gostje, šoli se je posebej zahvalil tudi logaški župan Berto Menard. Sicer pa so ta jubilejni dan popestrili še z ustvarjalno razstavo učencev v preddverju Cankarjeve šole.

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi