Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Poskrbimo za svoje mačke

Problematika zavrženih živali, predvsem zaradi neodgovornih lastnikov, je v celotni Sloveniji iz leta v leto vse večja. Zaradi društev za pomoč živalim in posameznikov, ki se problematike še kako dobro zavedajo, je stanje vsaj malenkost pod nadzorom.
Opažamo, da kljub dejstvu, da živimo na deželi, nekatere občane pogosto motijo prostoživeče oz. nikogaršnje mačke in zavrženi mačji mladiči. Jasno je, da bo zlasti v poletnih mesecih število mačjih mladičev samo še naraščalo in občina Vransko ni nobena izjema.
Zavedati pa se moramo, da je vsaka prostoživeča/nikogaršnja mačka potomka lastniške mačke.
Zato je v primeru, da se vam zdijo mačke moteče, smiselno opozarjati predvsem lastnike mačk, da poskrbijo za sterilizacijo oz. kastracijo svoje mačke, kar so po zakonu tudi dolžni.

Zakon o zaščiti živali (11. člen) namreč veleva, da mora vsak lastnik mačke PREPREČITI rojstvo neželenih mladičev. Manj kot je steriliziranih oz. kastriranih lastniških mačk, več bo nezaželenih mladičev.
Prostovoljci Društva za pomoč mačkam - Mačja Vila, smo v obdobju od  januarja 2015 do januarja 2017 na območju občine Vransko poskrbeli za 28 sterilizacij oz. kastracij prostoživečih oz. nikogaršnjih mačk in 18 mačk oddali v nove domove. To pomeni, da smo posledično zmanjšali število nezaželenih mladičev.

Z rednim hranjenjem mačk pa skrbimo, da se mačke zadržujejo na eni lokaciji in ne iščejo hrane povsod naokoli ali celo v smetnjakih. Eno leglo pred sterilizacijo NI potrebno in nima nikakršnega učinka na mačko, razen rojstvo novih nezaželenih mladičev. S hranjenjem prostoživečih mačk imamo nadzor nad lokacijo, hitro opazimo novopridruženo, ki jo po možnosti TAKOJ steriliziramo/kastriramo.
Stereotip, da sterilizirane oz. kastrirane mačke  ne lovijo miši, po mnenju veterinarske stroke NE drži. Torej tudi sterilizirane mačke in kastrirani mački lovijo miši, včasih še bolj. Poseg pa prav tako
nima nobenih učinkov na njihovo obnašanje.
S sterilizacijo in kastracijo ter z rednim hranjenjem mačk preprečimo razmnoževanje, množično iskanje hrane ter bolezni.
Zato še enkrat prosimo vse občane, ki imajo eno, dve ali več mačk, da se vedejo odgovorno in poskrbijo za sterilizacijo in kastracijo svojih mačk. V Društvu za pomoč mačkam - Mačja Vila Vam lahko ponudimo društveni popust pri ceni sterilizacije in kastracije, ki je bistveno nižja od običajnih cen. Poseg sterilzacije oz. kastracije se opravi v nekaj minutah, mačko dobite še isti dan domov. Po sterilizaciji oz. kastraciji so mačke bolj umirjene, se ne pretepajo in se večino časa zadržujejo doma. Za prevoz mačke lahko poskrbimo tudi mi. Vse je zelo enostavno, a za nekatere še vedno tako nemogoče.

Z lepimi pozdravi Društvo za pomoč mačkam - Mačja Vila,
Gotovlje 105/e, 3310 Žalec
Kontakt: 070/85-11-66

Oglejte si tudi