Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Dan gasilca, trije jubileji, novo gasilsko vozilo

V Občini Vransko delujejo štiri prostovoljna gasilske društva, ki so vključena v Gasilsko zvezo Žalec. Kar tri od njih letos praznujejo jubileje: 130 let PGD Vransko, 110 let PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik in 30 let PGD Tešova, zato so se odločili, da pripravijo skupno praznovanje teh jubilejev s prevzemom novega gasilskega vozila za PGD Vransko in ga združijo tudi z dnevom gasilcev Gasilske zveze Žalec in s praznovanjem dneva državnosti.
Gasilci iz 32 prostovoljnih gasilskih društev in enega industrijskega PGD, ki so vključena v žalsko zvezo, so se zbrali v športni dvorani na Vranskem, kjer so najprej pozdravili častno enoto zveze in vse prapore. Zbrane, med katerimi sta bila poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek in generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But, je najprej nagovoril predsednik GZ Žalec Edvard Kugler in se med drugim za požrtvovalnost in humano delo zahvalil 4657 prostovoljnim gasilkam in gasilcem, ki delujejo v okviru žalske gasilske zveze. Kot je povedal, število intervencij narašča, že dolgo pa ne gasijo več le požarov, ampak pomagajo tudi v naravnih in drugih nesrečah. Tako so gasilci osrednji steber, na katerega se lahko zanesejo ljudje v nesreči.

Da svoje poslanstvo lahko opravljajo le prizadevni, usposobljeni in tehnično dobro opremljeni gasilci, je izpostavil tudi slavnostni govornik, poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek. V Sloveniji je 1348 prostovoljnih gasilskih društev, v njih pa poleg mladine, veteranov in drugih članov deluje 50 tisoč operativnih prostovoljnih gasilcev. Vzdrževanje tega operativnega jedra ni enostavno, je poudaril Franci Petek in pohvalil odločitev društev iz Občine Vransko, da so pripravila skupno praznovanje svojih jubilejev. To je lahko dober zgled tudi za ostala društva.

Zatem je Franci Petek podelil gasilsko plamenico II. stopnje za 70-letnico Industrijskemu prostovoljnemu  gasilskemu društvu Tovarne nogavic Polzela, bronasto plaketo GZS je za 110 let delovanja prejelo PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik, zlato plaketo pa za 130 let PGD Vransko. Najvišji priznanji – odlikovanji za posebne zasluge pa sta prejela Savina Nareks iz žalskega društva, ki je kot gasilska častnica zelo aktivna tudi na regijski in državni ravni, ter starosta gasilstva na Vranskem Ludvik Pikl.

Generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But je srebrni znak civilne zaščite izročil PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik, plaketo civilne zaščite pa PGD Vransko.

Sledil je prevzem nove gasilske cisterne, ki je v garaži prostovoljnega gasilskega društva Vransko zamenjala več kot 30 let staro vozilo. Novo gasilsko vozilo GVC 16/25 ima 2500 litrov vode in drugo tehnično opremo, zato ga bodo lahko poleg gašenja uporabljali tudi za prevoz vode. Kupili so ga s pomočjo Občine Vransko, ki je zagotovila 180 tisoč evrov, ostali donatorji okrog 15 tisoč, od 10 do 15 tisoč so privarčevali v društvu, precej so zbrali tudi s prispevki občanov oziroma manjših donatorjev. Celotna vrednost vozila je 240 tisoč evrov, tako da je bil njegov nakup z opremo za društvo res velik zalogaj, denar pa so zbirali dve leti.

Ključe je župan Občine Vransko Franc Sušnik izročil poveljniku Niku Stojakoviču, ta pa vozniku Sergeju Černetu. Župan se je pred tem zahvalil vsem prostovoljnim gasilcem in gasilkam za požrtvovalno prostovoljno in brezplačno delo, zbranim pa tudi čestital ob dnevu državnosti. Kot je poudaril, je prostovoljno gasilstvo prav v samostojni Sloveniji doživelo še večji razmah in strokovnost. Tudi društva v Občini Vransko niso bila še nikoli tako dobro opremljena, kot so trenutno, ko imajo najbolj sodobno opremljeno gasilsko avtocisterno.

Novo pridobitev je blagoslovil domači župnik Jože Turinek, prireditev pa se je nadaljevala s kulturnim programom, ki so ga pripravili Mešani pevski zbor literarnega društva Livra, učenci OŠ Vransko-Tabor, domača folklorna skupina in godba Liboje. Prireditvi je sledila velika gasilska veselico pod šotorom pri športni dvorani.

                                      

T. T.

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi