Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Poškodba botrovala navdušenju nad košarko

Teja Tržan je mlada košarkarica, ki je na prvi tekmi ženske košarke KK Vojnik dosegla prvi dve točki, je bila v letošnji sezoni izbrana v slovensko košarkarsko reprezentanco v kategorijo U-14.
Starost: 13 let

Klub: KK Vojnik

Trener: Mateja Oprčkal

Cilj: igrati za slovensko žensko člansko reprezentanco in v španski košarkarski ligi

Hobiji: rokomet, gasilstvo, branje

Vzorniki: Juan Carlos Navarro

Sanjsko potovanje: Maldivi, Jamajka

Vidnejši uspehi v sezoni 2014/15:

najmlajša igralka na tekmi All star v Novem mestu,

najboljša igralka KK Vojnik v sezoni 2014/15,

uvrstitev v izbor selekcije letnika 2001,

udeležba na mednarodnem kampu FIBA,

uvrstitev v žensko državno košarkarsko reprezentanco v kategoriji U-14.


Zakaj košarka?

»Pravzaprav je k odločitvi za košarko botrovala poškodba zapestja, zaradi katere sem morala za kratek čas opustiti treninge rokometa pri Rokometnem klubu Celje, kjer sem trenirala štiri leta. V tistem času sem imela več prostega časa, zato sem pogosteje spremljala mlajšo sestro Tjašo na treninge košarke, tam pa me je Mateja Oprčkal povabila, naj se jim pridružim. Ker sem žogo zelo pogrešala, sem najprej začela s treningi v ekipi šolske košarke in z njo sodelovala v ŠKL. Po sanirani poškodbi zapestja sem eno sezono igrala pri Athlete Celje, potem pa v letu 2014/15 postala del novoustanovljene ženske ekipe KK Vojnik,« poudari mlada športnica.

Teja je že od rosnih let članica PGD Vojnik, kjer sodeluje na gasilskih tekmovanjih, v aktivnostih društva ter v krožku Mladi gasilec. Večino časa je njen dan zapolnjen s košarko, ki jo trenira petkrat tedensko. Vikendi so rezervirani za tekme. V letošnjem šolskem letu je bila Teja tudi kapetanka na tekmi s Celjem. Tekmuje tudi za OŠ Vojnik, kjer je ekipa dosegla odličen rezultat, saj so dekleta zmagala na vseh štirih tekmah in se uvrstila na področno tekmovanje, kjer si Teja nadeja dobro ekipno uvrstitev.
 
Uvrstitev v reprezentanco
Za največji uspeh šteje uvrstitev v žensko državno košarkarsko reprezentanco, saj je uvrstitev dosegla preko selekcij, kjer potekajo treningi in testiranje karakteristik udeležencev. Zadnji trening je bil izbirni, saj so na njem odločali, katera izmed igralk se bo uvrstila na kamp, selekcijske tekme pa so pripomogle k povabilu nanj. Posebna preizkušnja za vse košarkarice v kampu, ki je trajal cel teden, so bili treningi, ki so potekali v času vročinskega vala. Večerne tekme, na katerih so se udeleženke pomerile med seboj, so spremljali trenerji slovenske košarkarske reprezentance, z namenom izbora tekmovalk. Zadnji dan je bila tekma All star, na kateri je Teja dosegla štiri točke.

Po zaključku kampa se je pridružila družini na morju, kamor je tudi prejela razveseljivo novico, da je izbrana v reprezentančno ekipo. Ženska košarkarska ekipa kategorije U-14 je s tekmovanjem začela avgusta v Slovenj Gradcu, kjer pa je Teji poškodba kolena preprečila sodelovanje na parketu, zato je svojo ekipo spodbujala s klopi.

Teja v novi sezoni upa, da bodo s šolsko ekipo dosegle čim boljše rezultate. Zase pa si še želi, da bi bila ponovno izbrana v ekipo reprezentance in zanjo odigrala uspešno in brez poškodb.

Lidija Eler Jazbinšek
Foto: arhiv družine Tržan

Oglejte si tudi