Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
24°C
8°C
Oceni objavo

Čebelarji ČD Maribor - mesto na obisku pri vojniških čebelarjih

V soboto, 20. aprila 2024, so nas obiskali čebelarji iz ČD Maribor – mesto, s katerimi smo pred enim letom podpisali listino o pobratenju.
Lani smo vojniški čebelarji na povabilo obiskali čebelarstvo Maks in zraven nekaj turističnih zanimivosti iz njihovega okoliša, letos pa smo jih povabili mi na čebelarstvo Babnik na Frankolovem in jih popeljali na naše bližnje turistične točke.

Ob 9. uri je bil sprejem na čebelarstvu Babnik na Frankolovem. Turistična vodnica Irma Blazinšek jim je najprej spregovorila nekaj besed o Tončkovi poti in naš predsednik Peter je goste popeljal  na ogled svojega lepega čebelnjaka. Po nekaj minutni predstavitvi čebelarstva je predsednikova žena Danica goste popeljala na prigrizek in kavico, na lep s soncem obsijan zasebni prostor pred hišo. Po okrepčilu so se gostje z avtobusom odpeljali na ogled prve turistične zanimivosti – v Soržev mlin. Tukaj jih je pričakal lastnik mlina Oton Samec, ki je naše goste s šaljivim nagovorom na njegov račun popeljal na ogled mlina, žage in mlinarjeve hiše. Pogostil jih je tudi s tremi vrstami domačega likerja, željnim kupcem prodal nekaj moke in že smo se odpeljali na drugo turistično točko v Lokovino in si ogledati zbirko starin Blažiš.

Za naše goste smo organizirali tudi spremljevalno logistično vozilo, da smo jih oskrbeli s hrano – narezkom in pijačo. Ker je bil program obiskov obsežen in planirano kosilo skoraj za večerjo, je bila ta odločitev nas v organizaciji nujen ukrep. Tukaj smo jim spet ponudili okrepčilo po ogledu starin - zbirke – raznih starih koles, koles rokodelcev, ki so nekoč po domovih vršili razne usluge  - brusilci nožev, čevljarji, dežnikarji, logarji itd. Lastnik, Peter Habe, je tudi uprizoril vožnjo z  velikim prednjim kolesom in malim zadnjim kolesom, angleško »penny farthingu«, ime po angleških kovancih, ki so jih prvi začeli izdelovati v Angliji. Možno se je bilo peljati tudi z rikšo, ker so prevoz izkoristile nekatere čebelarke.

Po ogledu zbirke hladnega orožja – 500 sabelj in par starih pušk »foderladerc« smo se odpeljali na tretjo turistično zanimivost domačijo Lamperček. Tukaj smo si ogledali in pobožali nekaj košut – jelenov in ob čudovitem pogledu na popašene travnike in prebujeni zeleni pomladanski gozd uživali ob kozarčku rujnega, kupili nekaj jelenjih salam in ob hladnem pihljaju vetra posedli nazaj na tople sedeže avtobusa.

Četrto zanimivost je bil ogled Vojnika s turističnim vodičem Markom Zdovcem. Ker so oblaki kazali na dež in mi z ogledom že zamujali, smo se pogodili z vodičem, da ogled opravimo iz avtobusa. Počasi je avtobus krenil v krožno vožnjo skozi trg, vodič pa je preko mikrofona goste opozoril na trške  znamenitosti.

Pozno kosilo ali prehitra večerja je bila organizirana v dvorani Gasilskega doma na Frankolovem. Tukaj je bil zaključek ekskurzije. Ob dobri hrani iz Gostišča Turist so večer začinili še štiričlanski orkester harmonik z vodjo Mikola in zapeli Arclinski fantje. Veseli smo bilo obiska vojniškega župana Branka Petreta, ki je v nekaj stavkih orisal delovanje občine in stekla je tudi izmenjava protokolarnih daril v obe smeri. Predsednik ČD Maribor – mesto Maks Selinšek se je organizatorju ČD Vojnik zahvalil za gostoljubnost in nakazano je bilo v bodoče nekaj vabil v Maribor tudi županu.

ČD Vojnik se zahvaljuje:

PGD Frankolovo, Franciju Kralju Gostišče Turist Frankolovo, Društvu Dobra volja, vodičema Irmi in Mark-u  ter Otonu Samcu, Petru Habetu in Domačiji Lamperček, harmonikarskem orkestru Mikola, Arclinskim fantom in Občini Vojnik. Hvala vsem  posameznikom, ki ste pripomogli čebelarjem na svoj način, da smo uspešno realizirali dogodek.

Tekst in foto: Martin Goleš

Oglejte si tudi