Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Sodelovanje vrtca Mavrica s starši otrok

Sodelovanje vzgojiteljice in njene pomočnice s starši otrok, ki so jima zaupani v vzgojno-pedagoški proces, je zahtevna in pomembna naloga, ki mora temeljiti predvsem na medsebojni komunikaciji, podpori in zaupanju. Le na tak način pozitivno prispeva k uspešnemu razvoju vsakega otroka. Če starši in vzgojiteljici dobro sodelujejo, otroci v vrtec radi prihajajo, so v njem sproščeni in zadovoljni.

V najini skupini je 24 prisrčnih in prijetnih otrok, s katerimi radi pripravimo kakšno presenečenje tudi za njihove starše. Marčevski akcijski načrt dela v vrtcu je bil namenjen spoznavanju družine, v sklopu česar sva z otroki pripravili malenkost drugačno srečanje njihovih najbližjih – iz igralnice sva jih povabili v naravo. Zbrali smo se pri cerkvi svetega Jerneja v Vojniku in jo od tam mahnili na krajši pohod, ki pa smo ga obogatili in popestrili s pesmimi ter pogovorom. Na prvem daljšem postanku ob gozdni jasi so otroci vsem zbranim zaigrali dramsko igrico, prirejeno po zgodbi Zrcalce Grigoria Viteza. Na drugem postanku pa smo pozornost posvetili mamicam, saj so praznovale materinski dan. Da znajo tudi otroci skrivnosti obdržati zase, se je izkazalo, ko so mamicam v zlatih paketkih podarili preproste uhane, narejene iz gumbov. Zelo so se jih razveselile, nekatere pa jih celo kar nadele. Druženje smo zaključili s prijetnim klepetom in prigrizki iz nahrbtnikov.

 

Zelo veseli pa sva tudi, kadar starši sami predlagajo sodelovanje s skupino in otrokom vsebinsko popestrijo in obogatijo dneve v vrtcu. V aprilu, ko smo obravnavali tematski sklop zdravje, se nam je s sodelavko in dijakoma pridružila gospa Petra Boštjančič, mamica najine varovanke in profesorica na Srednji zdravstveni šoli Celje. Otrokom so pripravili izjemno zanimive kemijske poskuse, najbolj pa jih je pritegnilo izdelovanje zobne kreme, ki so jo lahko odnesli domov in si z njo skrbno umili zobe. Gospe Petri Boštjančič in drugim se za čas, ki so nam ga namenili, pripravljen program in material iskreno zahvaljujeva.

 

Vsi najini letošnji varovanci s septembrom odhajajo v šolo. Želiva si in trudiva se, da bi tako otroci kot njihovi starši na vrtec ohranili lepe spomine in bi bilo naše sodelovanje uspešno in prijetno vse do tistega dne, ko bodo vrtec obiskali zadnjič.

 

Aleksandra Ambrož in Irena Fevžer

Foto: Aleksandra Ambrož 

Oglejte si tudi